Klirr i kassan för svenska klubbarna: ”Superviktigt”

avJonathan Nilsson

Publicerad:

Fotbolls-VM var en sportslig succé för Sverige.

För många damallsvenska lag ger det även ett välkommet klirr i kassan.

– Superviktigt. Vi är beroende av varenda krona, säger Linköpings FC:s klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

För första gången någonsin kompenserades klubbarna för de spelare som har deltagit i fotbolls-VM i Frankrike.

Alla lag som har spelare i turneringen får dela på runt 77,3 miljoner kronor i ersättning från Fifa. Hur mycket varje klubb får bestäms utifrån hur länge deras spelare är kvar i turneringen, och Sverige gick som bekant ända till bronsmatch.

I det svenska laget hade 14 av de uttagna spelarna ett svenskt lag som klubbadress. Totalt spelade 32 av spelarna i VM i den svenska ligan, fördelat över tio lag, enligt European Club Association. (Nilla Fischer är ej inräknad då hon lämnade Wolfsburg för Linköping första juli).

Pengar från Fifa och Obos

Enligt Elitfotboll Dam ligger beloppet på 450 dollar (runt 4 350 kronor) per dag och spelare, från och med VM-uppladdningen som började 24 maj. Det blir totalt 44 dagar för de svenska spelarna vilket innebär omkring 191 000 kronor per spelare.

Hälften av kompensationen delas ut till den klubb som spelaren i dagsläget representerar. Resterande 50 procent fördelas mellan de klubbar som spelaren har representerat under den tiden hon var mellan 12 och 22 år.

Summan är dock långt ifrån herrarnas ersättning vid herrarnas VM förra sommaren. Då fick klubbarna omkring 72 000 kronor i kompensation för varje spelare de hade med i turneringen.

För att minska ersättningsgapet mellan könen en aning har damallsvenskans sponsor Obos valt att kompensera de svenska och norska klubbar som är berörda. De fem svenska lag som har svenska eller norska VM-spelare får ett bidrag på 75 000 kronor per spelare.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tillskott i miljonklassen

Ett minst sagt välkommet tillskott för Linköpings FC som har det tufft ekonomiskt och måste klara vinstkravet på 1,3 miljoner 2019 efter fjolårets tuffa minusresultat.

Klubben hade fem spelare med i turneringen. Några av dem samt ytterligare några spelare i turneringen var i klubben under ungdomsåren, så uppskattningsvis hamnar slutsumman omkring miljonen.

– Superviktigt, vi är beroende av varenda krona. Vi är under ett kontrollår i år, så det är viktigt att vi kommer i balans inför nästa år, säger Linköpings FC:s klubbdirektör Ann-Sofie Brehmer Hjertstedt.

”Inte tillräckligt ändå”

Kopparbergs/Göteborg FC hade totalt sex spelare med i VM.

– Alla pengar är välkomna till damfotbollen. Den ersättningen som ramlar in nu, oavsett summan som blir, är 100 procent mer än det man fått innan. Sen är det inte tillräckligt ändå, det behöver bli mycket mer, säger Kopparbergs/Göteborgs tränare Marcus Lantz och tillägger:

– Men man ska inte gapa efter för mycket, detta är en början. Det känns som en rimlig start och nivå med tanke på att Sverige är tredje väst i världen just nu och damallsvenskan är på frammarsch. Klubbarna förtjänar det.

Publicerad: