”Kvinnor måste ha modet att fatta beslut och ta risker”

Wiegmans brandtal efter semifinal-segern mot Sverige

avSimon Bank

LYON. Det har gått sexton år sedan Sverige senast spelade en VM-final.

Det har gått sexton år sedan två kvinnliga förbundskaptener senast möttes i en VM-final.

En svit sprack i år.

– Kvinnor måste ha modet att fatta beslut och ta risker, säger Hollands tränare Sarina Wiegman.

Det satt hårt åt, men efter ett kliniskt avslut av Jackie Groenen nio minuter in på förlängningen kunde Nederländerna jubla.

Holland gör nu Sverige, Brasilien och Tyskland sällskap i den exklusiva klubb fotbollsländer som tagit sig till VM-final på både herr- och damsidan.

– Vi har utvecklats som lag. Vi vann EM (2017), sedan var vi tvungna att hantera det och det var svårt i början. Men alla har arbetat hårt och det är så skönt att vara i final här, säger Groenen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Nederländernas förbundskapten Sarina Wiegman.

Höll ett brandtal

När en journalist ber den holländska förbundskaptenen Sarina Wiegman kommentera att hon nu kommer att möta Jill Ellis i den första finalen sedan 2003 (Marika Domanski-Lyfors Sverige mot Tina Theune-Meyers Tyskland) med två kvinnliga tränare svarar hon med ett litet brandtal.

– Det är klart att jag är glad över att vara i final, och jag tror att det är bra att kvinnor får chansen att utvecklas – som spelare, ledare eller i andra positioner i samhället. Kvinnor måste ha modet att fatta beslut, att ta risker, att satsa på högre positioner. Det vi kvinnor måste göra är att visa att vi har kvalitéer.

”Har inte haft förutsättningarna”

Wiegman var under många år och genom över hundra landskamper som spelare van vid att missa mästerskapen. Nu leder hon ett lag som är regerande europamästare och ett av VM:s två bästa lag.

Vad ligger bakom utvecklingen?

– Potentialen har funnits längre, men vi har inte haft förutsättningarna. När de kom, när spelarna kunde träna mer så kom utvecklingen. Och i stora turneringar, som EM och VM, har de utvecklats ännu mer, särskilt som spelarna flyttat ut till stora klubbar.

Laddar Matchöversikt