Zlatans kritik mot Janne Andersson

Zlatan Ibrahimovic om Janne Andersson: Förstör det jag byggt upp

Zlatan Ibrahimovic lämnade fotbollslandslaget 2016.

Nu riktar 38-åringen hård kritik mot hur förbundskapten Janne Andersson har skött trupputtagningarna efter Zlatans egen landslagspension.

– Han förstör det jag själv har byggt upp i 20 år, säger Ibrahimovic i en intervju med Expressen.

Både Zlatan Ibrahimovic och Erik Hamrén tackade för sig i Blågult efter EM-sommaren 2016. Janne Andersson tog över som förbundskapten och tog Sverige till en VM-kvartsfinal två år senare.

Men allt är inte positivt med det nya landslaget menar Zlatan Ibrahimovic.

”Då bajsade han på sig”

Den nyblivna 38-åringen reagerade redan när Andersson tog ut sin första landslagstrupp hösten 2016 på att spelarna med utomnordisk bakgrund plötsligt lyste med sin frånvaro.

– Första samlingen. Vad hände? Hur många med en annan bakgrund var med? Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, säger Ibrahimovic i en intervju med Expressen.

Vid Anderssons första landslagsamling efter EM 2016 fanns Jimmy Durmaz och Emir Kujovic med i truppen men fick inte starta matchen mot Nederländerna den 6 september. Till matchen mot Luxemburg den 7 oktober fanns sedan både Martin Olsson och Jimmy Durmaz med i startelvan.

– Slumpen. Det finns ingen plan eller tanke. Jag tar ut dem som jag tycker är bäst lämpade att vara med. Jag har inte reflekterat över det själv, jag har inget svar på det. Jag måste smaka på den, sa Janne Andersson när han i en intervju med Erik Niva konfronterades med faktumet i mars 2017.

”Förstör det jag byggt upp”

En förklaring Zlatan Ibrahimovic inte köper.

– Det var det som hände. Om det är så eller inte vet jag inte, men det var det som hände. Först ingen med annan bakgrund. Får frågan. Bajsar på sig. Sedan kommer det med fler. Då förstör han det jag själv har byggt upp i 20 år. Om det är något han står för, då ska han stå för det och inte ändra sig för att en fråga kommer upp. Inte för att man blir smutskastad av media, utan du ska stå för det du gör. Men det ändrade hela hans åsikt. Men vi står alla för olika saker, säger 38-åringen till Expressen.

Tidningen har också pratat med Janne Andersson som svarar på Zlatans kritik.

– Jag kan förstå att frågan kommer upp då vi har ett samhälle där rasism är ett rejält problem. Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person, säger Andersson.

Se expertens bästa tips om Stryktipset lördag - läs mer här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.