Super-Bosse: Vi ska göra en CL-satsning

Monstersatsning eller minisatsning inför Champions League-kvalet?

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson lägger sig mittemellan.

– Vi ska göra en satsning utifrån våra förutsättningar, säger ”Super-Bosse”.

Det började med en tittarfråga i Sportbladets allsvenska fredagschatt – hur ska Djurgården satsa för att nå Champions League?

Debatten togs vidare i andra medier, bland annat i Fotboll STHLM där chefredaktören Oskar Månsson menade att Djurgården inte borde göra den monstersatsning som diskuterades i Sportbladets tv-studio.

Men vad säger huvudpersonerna? Det vill säga Djurgårdens sportchef Bosse Andersson och tränare Kim Bergstrand? Sportbladet åkte ut till Kaknäs för att höra hur tankarna går.

Det råder ingen tvekan om att det kommer bli en Champions League-satsning – men den ska göras enligt samma grundprinciper som Djurgården agerat utifrån senaste åren.

– Vi har byggt steg för steg och blivit mer och mer framgångsrika. Vi har ett ansvar framåt att driva en klubb med en ganska lång historia, säger Bosse Andersson.

”Hade du suttit i styrelsen så…”

Med det sagt blir sportchefen mer konkret:

– För det första måste vi ha en bredd i spelartruppen för att kunna hantera både det internationella och allsvenskan. En trupp som har konkurrens på alla positioner.

Så hur stor ekonomisk risk bör man ta med tanke på vad som faktiskt finns i potten?

– Jag lyssnade lite på vad du sa, och det är klart, hade du suttit i styrelsen så…men den det är vi som ska ta ansvar för det. Vi ska göra en satsning utifrån våra förutsättningar.

Erik Berg på träning tidigare i januari.
Erik Berg på träning tidigare i januari.
Bosse Andersson.
Bosse Andersson.

Hur skiljer sig en Champions League-satsning från en vanlig säsong?

– Det som kan skilja är att man har fler spelare som är förberedda för ett tufft spelschema i juli och augusti. Det är viktigt att de spelare som är i Djurgården nu är med oss hela säsongen. Att det inte blir några försäljningar under sommarfönstret. Att vi får en kontinuitet är extremt viktigt.

”Säljer inte i sommar”

På det området är sportchefens uppmaning till spelarna tydlig – Djurgården säljer inte i sommar.

– Det är klart att vi måste vara tydliga med det vi vill. Vi pratar med spelarna om vad vi har för planer och tankar. Det gjorde vi ifjol också vilket var lyckosamt. Vi sålde inga spelare under sommaren 2019. Det är otroligt svårt att ersätta spelare under sommarfönstret. Vi går dessutom in i Champions League när transferfönstret är stängt, därför vi måste vi vara väldigt noggranna i vår planering redan nu med det vi gör inför sommaren.

Att ta in ett par tre, tunga, dyra legoknektar på kortkontrakt under sommaren enbart för att maximera möjligheterna att nå Champions League tror Bosse Andersson inte på.

– Jag hoppas att vi undviker den strategin. Vi vill ha spelare som är långsiktigt i Djurgården. Hellre att vi agerar redan nu. En ”quick fix” i sommar hoppas jag att vi undviker.

På det stora hela taget är sportchefen nöjd med årets truppbygge, men det är inte färdigt ännu:

– Vi har många bra fotbollsspelare i truppen och ser ut att kunna ha kontinuitet. Skulle Jesper Karlström vara kvar tror jag att kontinuiteten är viktigare än att man pratar om andra spelare. Men vi kommer säkert att ta in någon spelare till för att vara väl rustade när det väl börjar.

”Målvakt, mittfältare, anfallare…”

Sportchefen berättar att de tittar på en ny målvakt, ny mittfältare (om den kontraktslöse Karlström skulle lämna) samt ytterligare ett anfallsvapen:

– Vi har något frågetecken med Jesper Karlström som mittfältare, vi har ett frågetecken eftersom vi bara har två målvakter och offensivt har vi kanske också något frågetecken, säger Bosse Andersson.

Hur ser du på att Uefa gör om kvalificeringen och de europeiska gruppspelen till nästa år? Att det här kan vara något av en ”sista chans” att nå Champions League?

– Det blir ett annat format och för Djurgårdens del tror jag det är viktigt att vara med i Europa just i det här övergångsskedet. Även om det blir tre olika typer av internationellt spel framöver så vill vi delta. Där finns ändå en ekonomi som är annorlunda än den i allsvenskan.

Bosse Andersson menar att Djurgården har en särskild fördel, inte bara den som alla allsvenska lag har genom säsongsupplägget (de flesta europeiska ligor har ännu inte börjat när kvalet spelas). Nä, Bosse tror också att Djurgården kommer att vara särskilt luriga att möta.

”Luriga att möta”

– Vi har ett eget spel och två tränare som har bevisat att de är luriga att möta.

Vad menar du med att ni är luriga?

– Vi hade ett stort bollinnehav, var svåra att göra mål på och många lag kom inte underfund med oss, säger Bosse Andersson utan att gå in på fler detaljer.

Tränaren Kim Bergstrand är försiktig i sina kommentarer om Champions League-kvalet.

– Djurgården har en långsiktig strategi hur saker och ting ska byggas och en ekonomi att ta hänsyn till. Vi ska ha ett bra lag, men vad jag förstått blir det ingen speciell Champions League-satsning.

Den trupp ni har i dag, hur långt ifrån är den en trupp som kan slåss om en plats i Champions League?

– Jag ska inte kommentera några trupper i januari, men vi har en bra trupp och en bra grund. Sedan får vi se om det kommer in någon mer eller om det försvinner någon. Nu jobbar vi med de spelare som är här.

Vad tror du om era chanser att nå Champions League?

– Jag överlåter åt er experter att spekulera i det. Men det är tufft, så mycket vet vi. Det är inte varje år ett svenskt lag går dit, säger Kim Bergstrand.

Stryktipset i helgen: Få koll på matcherna med expertens uppdaterade tips här.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.