Förklaringen till tränarbytet: ”Vårt ansvar”

avMakoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Barcelona kritiserades av bland annat Andrés Iniesta för sättet de ersatte Ernesto Valverde.

Nu har klubbens ordförande Josep Maria Bartomeu, i samband med presentationen av Quique Setién som ny Barçatränare, svarat på kritiken.

– Det är sportchef Eric Abidal och den sportsliga ledningens ansvar att prata med andra tränare, säger Bartomeu.

Under måndagen sparkade Barcelona sin tränare Ernesto Valverde och ersatte honom med Quique Setién.

Detta efter att ha haft samtal med flera tränare under dagarna innan. Ett tillvägagångssätt som den gamle Barcelonaikonen beskrev som ”lite fult och respektlöst”.

När klubben under tisdagen skulle presentera sin nytillsatte tränare så valde Barçaordföranden Josep Maria Bartomeu att gå ut till försvar.

”Behövde ändra”

– Jag hade önskat det gick annorlunda. Men saker gick som de gick, säger Bartomeu under presskonferensen.

– Under de senaste veckorna har vi pratat med andra tränare. Varför? Jo, för det är sportchef Eric Abidal och den sportsliga ledningens ansvar. Att prata med andra tränare. Det var inte vi som gjorde samtalen offentliga. Klubben jobbar alltid i sekretess. Sedan dök namn upp som inte skulle dykt upp. Våra samtal är alltid privata och blickar mot framtiden.

Foto: Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Quique Setién presenteras som ersättare till Ernesto Valverde – som fick sparken av Barcelona på måndagskvällen.

Tidigare kom också uppgifter, i spanska Sport, att Valverde dessutom varit ovetande om att han skulle sparkas under en stor del av processen fram tills gårdagens möte.

– Det var ingen överraskning för honom. Vi har pratat hela tiden under processen. Vi satt i samma båt. Men jag önskar att förändringen hänt på ett annat sätt, säger Bartomeu.

Det plötsliga tränarbytet mitt under en säsong är det första av sitt slag sedan 2003, när Louis Van Gaal avgick efter en katastrofal höst.

Nu leder man ligan när bytet görs.

– Vi behövde ändra truppdynamiken. Och vi ville göra en ändring innan den andra halvan av säsongen för att få en push och en boost, säger Bartomeu, som fortsätter med att tala varmt om Valverdes gärning i klubben.

”Gick omkring bland kor”

Likväl räckte det inte för att behålla jobbet. Så därav satt Quique Setién där på en stol i presskonferensrummet på Ciutat Esportiva i stället.

Iklädd en svart polotröja och kavaj så var det en märkbart rörd 61-åring som mötte pressen för första gången som Barcelonatränare.

– Jag är oerhört känslosam. Detta är en väldigt speciell dag för mig, säger Setién, som haft några händelserika dygn.

Hans senaste jobb var i Real Betis, där han fick sparken i somras.

– Jag gick omkring hemma i byn bland kor i går. Nu sitter jag här och tränar världens bästa spelare. För några månader sedan när jag väntade på anbud var jag övertygad om att jag skulle ta över ett lag på nedgång med dålig form. Nu tar jag över ett lag som ligger i toppen av ligan... Det är väldigt ovanligt. Jag får tacka Ernesto Valverde för det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM