Kampen om barnen

”Det kan bli oerhört jobbigt för barnen”

Psykologen om barn och sociala medier

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Barn i England och USA har miljontals följare för att de är duktiga på idrott.

Nu har fenomenet kommit till Sverige och psykologen Liv Svirsky uppmanar föräldrar att verkligen fundera över konsekvenserna när ett barn blir en offentlig person.

– Du måste förbereda barnet på att det kan komma negativa saker, säger Svirsky.

Sportbladet kan i granskningen ”Kampen om barnen” berätta om hur unga fotbollsspelare nu blir idoler i sociala medier. Utomlands samlar barn ner i sjuårsåldern hundratusentals, och ibland till och med miljoner, följare på grund av sin status som idrottare.

Nu har fenomenet nått Sverige där framstående ungdomsspelare i till exempel Brommapojkarnas P13-lag har 20 000 följare på Instagram. Uppmärksamheten gör att barnen kan dra fördelar av att göra reklam för olika produkter – men idolskapet kan också medföra risker.

Det säger psykologen Liv Svirsky.

– Det kan säkert vara jättekul, uppmuntrande och peppande när det är positivt men jag tror också att det kan vara lite skrämmande och överväldigande. Att bli sedd av så många är ovant och för barn kan det vara svårt att ens greppa hur många följarna faktiskt är. Börjar det komma negativa kommentarer, vilket vi vet att det tyvärr ofta gör i sociala medier, kan det bli oerhört jobbigt, säger Svirsky.

Vad bör du tänka på som förälder?

– Jag tycker att man verkligen ska göra ett aktivt val om man ska ha en öppen profil och inte bara låta det hända. Vill vi ha det så här? Att verkligen tänka efter både före och efter. Om du väljer att ha det tycker jag att du måste prata med barnet och förbereda det. Tala om de krafter som finns i sociala medier och hur det kan se ut, att en del skriver elaka saker som de kanske inte skulle säga till en i det verkliga livet, till exempel om man spelar dåligt en dag. Jag tycker också att man kan tala om skillnaden mellan följare och vänner. Följare är kanske mest att likna vid en slags publik som efter avslutad match går hem till sitt medan vänner är de som står kvar vid ens sida i både medgång och motgång.

– Tala med barnet om det och förbered er på vad ni då ska göra om det blir jobbigt. Men framförallt var där om det händer och hjälp barnet att hantera det då.

Liv Svirsky uppmanar också föräldrar att fortlöpande överväga sitt beslut att ha en öppen profil.

Vad tror du händer om ett av de här barnen tröttnar på sin idrott?

– Det är också en viktig diskussion att ha som förälder med sitt barn. Att du är fotbollsspelare just nu men det kanske du inte alltid kommer att vilja vara och då är det ditt beslut. Om följarna blir besvikna över det får de bli det, du måste göra det som du vill.

ANNONS EXTERN LÄNK

13 rätt - 34 gånger i år! Missa inte att skaffa andel i Sportbladets system på Stryktipset

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

”Först var det bara 7000 – sedan exploderade det”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kampen om barnen

Ungdomsfotboll