Heta kvalmötet i fara: ”Kan blir strejk igen”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Danska stjärnan Pernille Harder med bollen.
FOTBOLL

Fredag nästa vecka ska Sverige möta Danmark i VM-kvalet.

Men matchen svävar i fara på grund av den infekterade avtalskonflikten i danska landslaget.

– Situationen är helt sjuk, säger Sanne Troelsgaard till Sydsvenskan.

Det är fortsatt mycket turbulent i det danska EM-silverlaget från i somras. När VM-kvalet startade i september strejkade laget då förbundet och spelarna inte kunde komma överens om ett nytt spelaravtal.

Då brann en träningsmatch mot Nederländerna inne men när laget skulle möta Ungern löste man ett tillfälligt avtal.

Många trodde nog att konflikten skulle lösa sig i efterspelet till det mötet, men inför heta kvalmötet mot Sverige är läget fortfarande helt låst.

– Situationen är helt sjuk. Vi och DBU (Dansk Boldspil Union) kan inte ens träffas just nu. Danska LO medlar på vår sida och en arbetsgivarorganisation på DBU:s. Vi träffar medlarna enskilt. Det kommer bli förhandlingar i flera dagar, säger Sanne Troelsgaard till Sydsvenskan.

”Handlar knappt om pengar”

Som läget är nu kommer spelarna inte dyka upp till måndagens landslagssamling.

– Jag tror inte på någon lösning i dag och det kommer att bli mycket förhandlingar de närmaste dagarna. DBU måste ju ge med sig. På måndag ska vi samlas på Marienlyst i Helsingør, men finns det inget avtal så åker vi inte dit. Då samlas vi nog själv någon annanstans som senast, säger Sanne Troelsgaard och fortsätter:

– Det handlar knappt om pengar egentligen. Det handlar om logi, vettiga träningsplaner, flygresor som inte varar i tolv timmar.