Emir Kujovic talar ut efter sju månader

"Jag har inte fått en ärlig chans"

1 av 2 | Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

avElvedin Basic

FOTBOLL

Älskad i Norrköping – utfryst i Belgien.

Svenska landslagsspelaren Emir Kujovic, 28, talar nu ut efter sju månaders tystnad.

– Jag har medvetet tagit avstånd från media då det är mellan mig och klubben. Men nu är det många som ringt och undrat så jag ville ge min bild av det hela, säger Emir Kujovic till Sportbladet.

De som följde allsvenskan 2015 minns Arnór Traustasons och Emir Kujovic två avgörande mål mot Malmö FF i den sista omgången.

IFK Norrköping vann SM-guld och Emir Kujovic blev skyttekung.

Anfallaren stannade sedan i Sverige under vintern 2016 och spelade en halv säsong i allsvenskan, innan han lämnade för belgiska Gent där han är nu.

– Jag gick till Gent för att de visade intresse tidigt och under längre tid. Jag trodde att jag skulle få bäst chans i Gent, utvecklas och vara den spelare jag är, säger Emir Kujovic i en längre intervju med Sportbladet.

Magnus Eriksson, Erik Johansson, Tom Pettersson och Guillermo Molins är några av de svenska namnen som tidigare har haft det svårt i Belgien.

– Ja, det klart att jag hade hört det, men jag tänkte att det säkert bara var tillfälligheter och det är olika från fall till fall. Jag såg det som en utmaning att visa att man kan lyckas där.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Emir Kujovic var en skyttekung i Norrköping.

”Inte fått en ärlig chans”

Men tiden i Belgien har blivit ett fiasko. På sju månader har det blivit fyra minuters speltid i ligan för Kujovic, som saknas i laget på klubbens hemsida.

– Jag trodde att jag skulle få chansen mer än vad jag fått, jag tycker inte att jag fått en ärlig chans. Min första tid i Gent var som ytteranfallare och det är väl inte min naturliga position direkt. På det stora hela har det inte varit som jag förväntade mig.

I media har svensken fått kritik från Gent-tränaren Hein Vanhaezebrouck. Coachen har inte varit nöjd med sitt nyförvärv.

– Det är ingen bra situation för honom här i Gent. Han kan göra mål, det är sant, men på den här nivån behöver man något mer. Att bara kunna göra mål räcker knappast, har Vanhaezebrouck sagt.

Hur ser din relation ut med Vanhaezebrouck?

– Egentligen har de inte varit konflikt mellan mig och tränaren personligen. Det som jag är besviken på är att tränaren knappt har pratat med mig, och de gånger jag hört vad han tycker så har varit via media, berättar Kujovic.

Jacob Rinne och Tesfaldet Tekie är två andra svenskar som spelar i Gent. Den förstnämnde följde med laget på klubbens träningsläger, men Kujovic fick stanna hemma.

– Jag har inte pratat med tränaren sedan tre-fyra månader tillbaka. Jag fick reda på att jag inte skulle åka med och att jag skulle stanna kvar och köra på egen hand, säger anfallaren som fanns med under EM i Frankrike 2016.

Foto: Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fått chansen i svenska A-landslaget.

”Stänger inga dörrar”

Utebliven speltid i Gent och förlorad plats i det svenska landslaget. Förbundskaptenen Janne Andersson har koll på 28-åringen sedan tiden i Norrköping.

– Jag och Janne har haft lite kontakt under hösten, jag har förklarat min situation för honom och det ät klart att han inte tycker det optimalt, både jag och han hade önskat att jag fått mer speltid.

Fyra minuter på planen i belgiska ligan är sannerligen inte optimalt. Emir Kujovic stänger inga dörrar – trots att han har två och ett halvt år kvar i Gent.

– Jag är besviken. Just nu är jag i Belgien, jag har två och ett halvt år kvar på kontraktet och utgår från det, men vad som helst kan hända den närmaste tiden. Jag stänger inga dörrar, förklarar anfallaren.

Saknar du Sverige och IFK Norrköping?

– De klart man gör det, man är uppvuxen där och har sin familj och vänner där. Samma gäller Norrköping, min familj trivdes jättebra där socialt, och fotbollsmässigt behöver jag inte ens svara då det är uppenbart.

Hur ser framtiden ut?

– Det finns intresse, men inget konkret. Allsvenskan har inte varit aktuellt i dagsläget, och jag har inte hört något från någon klubb därifrån. Om inget annat händer kommer jag stanna kvar i Gent och kämpa, säger Emir Kujovic.

ARTIKELN HANDLAR OM