”Är lättare utan en spelare som Zlatan”

avAndreas Käck

FOTBOLL

Norge saknar en världsstjärna som Zlatan Ibrahimovic.

Om det bekymrar Lars Lagerbäck? Snarare tvärtom.

– Om man har världsklasspelare med speciella egenskaper så är det en utmaning i sig, säger han enligt VG.

Foto: TOMMY HOLL / ALL OVER PRESS

Lars Lagerbäck förde Sverige till fem raka mästerskap, genomgående med landslag spetsade med världsklasspelare som Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic.

Och även under sejouren som Isländsk förbundskapten fanns spelare som utmärkte sig från mängden, såsom Premier League-stjärnan Gylfi Sigurdsson.

Nu har 68-åringen antagit nästa utmaning.

På onsdagen presenterades Lars Lagerbäck som Norges nye förbundskapten.

Han tar över ett landslag i kris – utan en riktigt stor stjärna.

Men det bekymrar honom inte.

”Lättare att jobba då”

I en intervju med VG menar Lagerbäck att det kan vara en fördel att inte ha spelare som Zlatan Ibrahimovic i sitt lag.

– Hans (Zlatans) egenskaper gjorde att vi var tvungna att anpassa spelet till honom lite grand. Och i Island spelade vi med två anfallare som alternerade i lite olika roller. Det kunde vi inte göra med Zlatan. Om du har världsklasspelare med speciella egenskaper så är det en utmaning i sig. Då ska den spelarens egenskaper anpassas till ett kollektiv. Har du spelare som saknar extrema egenskaper så tycker jag att det kan vara lättare att jobba med laget, säger Lagerbäck.

Han understryker dock att han hyser största respekt för Zlatan Ibrahimovic som spelare och att de hade en god relation under tiden i svenska landslaget.

– För min del var det inga konstigheter. Du får fråga honom (Zlatan) vad han tycker, men jag upplever att vi hade en bra relation. Han var liksom inte den stora stjärnan under mina år (i Sverige). Det var Henke och Ljungberg. Vi hade många som var på samma nivå eller till och med högre nivå än honom, säger Lagerbäck.

”Viktigaste är att vinna”

Nu vill han rädda den norska landslagskrisen med ett stabilt kollektiv.

– Jag vill se ett väldigt välorganiserat Norge. Försvarsmässigt ska vi göra väldigt få misstag, och så ska vi hitta en spelstil där vi kan variera snabba omställningar med att hålla i bollen i rätt lägen. Det tror jag att ni kommer få se mot Nordirland (nästa VM-kvalmatch). Men det viktigaste är att vi vinner matcher. Det är alltid prio ett, säger Norges nye förbundskapten till VG.