Real Madrid historiska mästare efter Ronaldos show

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Real Madrid blev det första laget att vinna Champions League två år i rad.

Cristiano Ronaldo blev den förste att göra mål i tre finaler.

– Folket som kritiserade mig får äta upp sina ord igen, säger han enligt El Mundo Deportivo.

1990 vann Milan Europacupen för andra året i rad. Två säsonger senare stöptes turneringen om till Champions League och sedan dess hade inget lag försvarat sin titel.

Inte förrän Cristiano Ronaldo ledde ut sitt Real Madrid till finalen 2017 mot Juventus.

En bit kvar till legendaren

Portugisen har i år matchats mer sparsamt av tränaren Zinedine Zidane för att vara pigg i avgörande skeden. Det verkar ha varit ett klokt upplägg, för Ronaldo gjorde två mål i 4–1-segern: det första på pass av Carvajal, det andra på läckert inspel av Luka Modric.

De två målen hjälpte Real till titeln, men ledde också till framgångar på det individuella planet. Ronaldo gick om Leo Messi och vann Champions Leagues skytteliga. Han blev i samma veva den förste att göra mål i tre CL-finaler (men mot Alfredo di Stefanos mål i fem raka Europacupfinaler på slutet av 50-talet har han en bit kvar).

Titeln var Reals tolfte i Europacupen och Champions League, vilket gör att de drygar ut försprånget till Milan som är näst bäst historiskt sett med sina sju pokaler.

För Cristiano Ronaldo var det en revansch. Han har upplevt att folk har tvivlat på honom, så målen var ett perfekt sätt att täppa till deras trutar.

– Jag svarar på planen. Folket som kritiserade mig får äta upp sina ord igen, säger han enligt El Mundo Deportivo.

”Aldrig slutat tro på oss själva”

– Vi är ett väldigt bra lag och i andra halvlek visade vi hur bra. Jag är jätteglad. Jag vinner skytteligan i Champions League igen. Det har varit en briljant säsong. Vi förtjänar det här och det gör jag också, säger 32-åringe enligt TT.

Men Ronaldo är inte lagkapten i Real Madrid. Han som först lyfte bucklan heter Sergio Ramos och är mittback.

– Vi är de första att vinna två år i rad och det är en stolthet. I finalen är det den som gör minst antal misstag som drar längsta strået. Vi har aldrig slutat tro på oss själva och nu är det dags att fira, säger han enligt El Mundo Deportivo.