Ett modigt val – men också det rätta valet

FOTBOLL

Brenning: Sverige har större nytta av Asoro

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Joel Asoro går in i den svenska U21-truppen trots bristande speltid och en avstängning i EM-premiären.

Det är en petning av Alexander Isak och Jordan Larsson som kan bli omdiskuterad men jag förstår Ericson.

Ska Sverige besegra oddsen krävs modiga val.

Det är lätt att bli lite nedslagen när man studerar förutsättningarna inför sommarens U21-EM. Mästerskapet har utökats till tolv lag fördelade på tre grupper med följden att bara ett lag från varje grupp kan vara säker på en plats i semifinalen. I vägen för Sverige står framförallt ett stjärnspäckat England och hemmanationen Polen.

En lugnande tanke

Håkan Ericsons förhoppning att kunna bygga sitt nya Sverige kring mästarlaget från 2015 krossades också inför tisdagens trupputtagning. Efter nej från Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf (samt Bolognas Emil Kraft) stod Ericson till sist på scenen i Solna med ett bittert konstaterande.

– Simon Tibbling är den enda guldmedaljören med speltid i det här gänget.

Istället är det en trupp full av frågetecken. Hur är det med Kristoffer Olssons form – spelaren som Ericson byggt hela sin taktik kring? Hur mår egentligen Carlos Strandberg som efter lånestrul inte kunnat spela fotboll sedan i början av mars? Håller truppen formad av allsvenska spelare på den internationella nivån?

Men det finns en lugnande tanke att ta med sig på resan till Polen: Det såg ju ut precis så här även inför EM 2015.

Då handlade rapporterna på förhand om en John Guidetti utan speltid, om ett innermittfält bestående av Oscar Hiljemark och Oscar Lewicki med ett kanske för stort ansvar och en sen skada på Emil Krafth som tvingade Ericson till ändringar i såväl truppen som startelvan. Vem han tvingades plocka in? Victor Nilsson Lindelöf.

Är ett modigt val

Så visst kan Carlos Strandberg kliva in från kylan och konkurrera i ett fruktansvärt intressant svenskt anfall med Pawel Cibicki och nu stekhete Gustav Engvall, visst kan Kristoffer Olsson hitta tillbaka till sitt gamla självförtroende i den gula tröjan nu så förknippad med positiva upplevelser och visst kan Jacob Une Larsson växa ut till en internationell storback.

Lägg till en väldigt fin joker i vindsnabbe Joel Asoro som direkt från Sunderlands frysbox petar såväl Alexander Isak som Jordan Larsson. Detta trots att Asoro enligt Ericsons egna siffror har minst speltid av alla svenska spelare i truppen och dessutom är avstängd i EM-premiären.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

Det är ett val som kan bli omdiskuterat men från bänken går det absolut att hävda att Sverige kan ha större nytta av Asoros speed än Jordan Larssons kraft efter Alexander Isaks intelligens. Ingen av dem hade ändå gått före Sveriges övriga anfallstrio.

Det är ett modigt val av Håkan Ericson men det krävs mod om Sverige ska besegra oddsen. Mod och en stor gungande gul vägg påeldad av billigt polsk bränsle och en brinnande passion för internationella fotbollsmästerskap.

Och oavsett alla frågetecken, formsvaga spelare, skador och eventuellt felaktiga uttagningar så åker Sverige till Polen med en tröstande känsla i bröstet som ingen annan nation kan ha.

Vi har gjort det förut.

avPatrik Brenning