”Var förtvivlad när han fick beskedet”

Allsvenske spelaren erkänner dopning efter stort misstag

Foto: Bildbyrån
Morsay.
FOTBOLL

Allsvenske fotbollsspelare Jonathan Morsay tillrättavisas av Dopingkommissionen efter att ha testat positivt för den förbjudna substansen Terbutalin.

Enligt Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom beror allt på ett misstag.

– Han blev helt förtvivlad när han fick beskedet om provet men man måste vara medveten om hur noggrant man måste hantera alla sådana här saker, säger Hagblom till Sportbladet.

Det var den 16 mars i år som dopningsjägarna besökte allsvenska Gif Sundsvalls träningsanläggning. Den 5 april meddelades sedan att provet från den 19-årige mittfältaren Jonathan Morsay visat spår av den förbjudna substansen Terbutalin.

”Tog en gammal medicin”

– Han har lidit av barnastma genom åren men har inte behövt ta medicin de sista åren och av den anledningen har vi inte heller behövt söka dispens. Men en natt vaknade han och hade jättejobbigt med andningen så då gick han till badrummet och intog medicinen Bricanyl. Han gjorde det vid ett tillfället för att kunna få sova och det var hans medicin som han fått utskriven av läkare men det var gammal medicin, säger Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom.

Haglom säger alltså att Morsay hade läkarutskriven medicin för astma men inte sökt någon dispens för att använda den då han inte hade behövt bruka preparatet på flera år.

– Dagen efter var det dopningskontroll här och han var en av de som blev uttagna. Han blev helt förtvivlad när han fick beskedet. Men så är det, man måste vara medveten om hur noggrant man måste hantera alla sådana här saker, säger Urban Hagblom.

Stannar vid en tillrättavisning

Jonathan Morsay accepterade den 4 maj ett så kallat ”förenklat bestraffningsförfarande” när han också erkände att han tagit den förbjudna substansen. Dopingkommissionen bedömer i sin tur 19-åringens beskrivning av förfarandet som trovärdig och skriver i sin dom att bestraffningen stannar vid en tillrättavisning.

– Terbutalin ingår i en vanlig astmamedicin som många, framförallt unga idrottsutövare, inte är medvetna om att man måste söka dispens för. En tillrättavisning är en standardpåföljd med tanke på omständigheterna, säger Tommy Forsgren, utredare på Riksidrottsförbundets antidopingavdelning, till Nyhetsbyrån Siren.

Gif Sundsvalls sportchef Urban Hagblom välkomnar domen.

– Om man ser ut allt hanterats från läkare så är det helt korrekt med en tillrättavisning. Vi är glada och tycker det är ett klokt beslut.

ARTIKELN HANDLAR OM