Grips nya uppdrag: ”Ställer gärna upp”

Se tv-inslaget nedan!

HJORTHAGEN. Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag… som börjar 07.00 en tisdagsmorgon på Hjorthagens IP.

– Jag tröttnar aldrig på fotboll, säger Tord Grip som har hittat ett nytt uppdrag.

Det har snöat under natten och morgonen trots att det bara återstår dagar till maj.

Fiskmåsarna får inte ur sig ett ljud och verkar chockade över både väder och den tidiga timmen.

Klockan är strax före sju och en av Sveriges mest meriterade fotbollstränare står och stampar på en konstgräsplan på Hjorthagens IP.

Först på plats som så många gånger förut.

”Som att ringa Paul McCartney”

I snart 50 år har Tord Grip tränat fotbollslag världen över och nu har han ett nytt uppdrag – Korpen-laget ”Kookaburra” i serien ”Herr, Morgon, Östermalm, Division 1”.

– Vi har gemensamma bekanta och någon sa ”men ring Tord och fråga om han kan hjälpa till” men… det kändes avlägset. Som att ringa Paul McCartney och fråga om han vill komma och lira i vårt band. Men efter tre månader tog jag mod till mig och ringde. Sedan dök han upp här klockan sju på morgonen, berättar Ludvig Andersson, en av de drivande i ”Kookaburra”, namngivet efter en australiensisk fågel.

Träningen pågår en timme och Tord Grip håller igång hela tiden, pratar han inte med spelarna så småpratar han lite med sig själv, han instruerar i en uppspelsövning som han har kört med de flesta lag han har tränat, oavsett nivå.

Premiär om en vecka. Nervös?

– (skratt)… Nä, det är jag inte.

Tröttnar du aldrig på fotboll, Tord?

– Nej, det gör jag inte. Nu har jag inte hållit på speciellt mycket de senaste åren…

Bara en 60-70 år så där.

– Ja, på så vis har jag hållit på ett tag, men någon gång i veckan ska man väl klara av.

Vad är det med fotboll som gör att du, efter din karriär, ändå kan stå här sju en tisdagsmorgon när det är svinkallt och det är Korpen och...

– Det ska vara lite motigt ibland. Det hör till. Men entusiasmen. Det är fantastiskt. De här spelarna är här innan jobbet, de kanske ska hem och åka iväg med barn någonstans, det är helt otroligt tycker jag. Om de tycker det är roligt att jag kommer så ställer jag gärna upp på det.

Jämför med Rooney

– De tycker det är skoj att komma ut på träning. Rooney... han ser ut som de här när han kommer ut på träning. Det är fantastiskt oavsett nivån man spelar på.

Vad kan du bidra med?

– Någon övning. Lite råd. Se hur de reagerar och om de utvecklas. Det är den stadigvarande utvecklingen som ger lycka.

Ja, är det någon som vet så är det väl Tord Grip, 79-åringen som inledde sin tränarkarriär slutet på 60-talet och som – via Örebro, Degerfors, Malmö FF och Young Boys, Sveriges landslag och England, Lazio och Manchester City, hur-många-andra-klubbar-och-landslag-som-helst, Mexiko, Indonesien, Elfenbenskusten och Kosovo – nu har hamnat på Hjorthagens IP där det fogas ett nytt lag till raden:

Kookaburra.

Kommer du läsa Karin Boye för laget innan premiären?

– (skratt)… Vi får se.

Bryt upp, bryt upp...

– Den nya dagen gryr. Oändligt är vårt stora äventyr.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ämnen i artikeln