Berg om Atenderbyt: ”Barnen får stanna hemma”

FOTBOLL

GLYFADA/GÖTEBORG. Efter år med Atenderbyn i totalt kaos har situationen lugnat sig något.

På söndagskvällen möts Panathinaikos-Olympiakos. Marcus Berg har vid flera tillfällen vädjat till fansen:

– Inramningen är grym, men det har hänt saker som gör att barnen får stanna hemma.

Under säsongerna kring 2014 och 2015 eskalerade de redan heta Atenderbyna.

Både Panathinaikos svenske superstjärna Marcus Berg och Jimmy Durmaz, som då spelade i Olympiakos, fick uppleva några av de värsta derbyna när det bland annat sköts in raketer på planen och haglade in saker mot spelarna.

– När det händer sådana saker går det inte att riskera att ta dit sina barn, säger Marcus Berg i en intervju med Sportbladet gjord i slutet av förra året. Min dotter ville inte gå på matcherna ett tag.

Fansen har lyssnat på Berg?

När derbybråken var som värst skrev Berg, som har ikonstatus hos Panathinaikossupportrarna, ett långt inlägg på Instagram där han vädjade om att fansen skulle besinna sig.

– Mitt inlägg var för att få folk att förstå. Jag vill att min att min fru och barn ska kunna gå och se när jag spelar. Även de tycker att stämningen är skithäftig. Inramningen med alla ljud och färger.

– Det gäller inte bara på Panathinaikos matcher utan på många arenor i Grekland. Folk måste kunna känna sig trygga att kunna ta med barn på matcherna, säger trebarnspappan Marcus Berg bestämt.

Under söndagskvällen tar tabellfyran Panathinaikos emot serieledaren Olympiakos hemma på Leoforos. Endast hemmafans släpps in på matchen.

Berg på målrekord

För formstarke Berg, som gjort åtta mål i de fem senaste ligamatcherna, är det jakt på prestigeseger, viktiga poäng och nytt målrekord på spel.

Med sina 17 ligamål den här säsongen har han, med sex omgångar kvar att spela, redan tangerat sitt tidigare målrekord från säsongen 2008/09 med Groningen.

Efter bara 1-1 mot Iraklis i förra omgången är Panathinaikos, som även har landslaguttagne Niklas Hult i startelvan och nyförvärvet Guillermo Molins i truppen, i poängbehov för att hänga med i kampen om den andra grekiska Champions Leagueplatsen.

– Vi är besvikna, vi förtjänade tre poäng. Men vi måste glömma den här matchen, sa Marcus Berg till Goal News efter poängtappet mot Iraklis. Vi är redo mentalt för derbyt.

ARTIKELN HANDLAR OM