”Foppas” målsuccé – efter jätteblunder

FOTBOLL

Emil Forsberg blev tvåmålsskytt mot Vitryssland.

1–0 kom på straff – 2–0 efter en riktigt målvaktstavla.

– Om man spelar för landslaget får man inte göra sådana missar, säger Vitrysslands förbundskapten Igor Kriushenko.

Foto: KANAL 5

Sveriges motstånd i VM-kvalmatchen på Friends Arena hade svårt att stoppa de svenska spelarna och Blågult tog ledningen mot Vitryssland redan i den 19:e minuten.

Marcus Berg revs ner i straffområdet av Igor Shitov och från straffpunkten var Emil Forsberg iskall när han satte 1–0 inför hemmapubliken.

Mittfältaren blev senare tvåmålsskytt i början av den andra halvleken efter ett jättemiss av den vitryske målvakten Andrey Gorbunov som tappade in bollen.

”Får inte göra såna missar”

– En match där vi gör flera misstag som motståndarna utnyttjar och gör mål på. Vi överlever den här matchen också. Men om man spelar för landslaget får man inte göra sådana missar, göra sådana tavlor, säger Vitrysslands förbundskapten Igor Kriushenko.

Emil Forsberg njöt av sina mål trots allt.

– Det första är en straff och den ska sitta. Det andra är en målvaktstavla utan dess like. Men det vart skönt med mål, säger Emil Forsberg.

Han säger efter matchen att han, lite komiskt, tänkt på ishockeymålvakten Tommy Salo, som ju stod för en jättetavla i OS mot just Vitryssland, inför matchen.

– Jag sa innan matchen att när jag hörde Vitryssland var det Tommy Salo jag tänkte på. Det är lite roligt, men det som är skett är skett, säger Emil Forsberg.

”Nästan värre”

Mittbacken Pontus Jansson erkänner att han inte hade någon koll på målvakten sedan innan.

– Haha, jag har ingen aning vem det här så ska inte stå här och prata om honom. Men ena målet borde han väl ta, om vi är snälla, säger Jansson.

Var det Salo-vibbar vid målet?

– Ja. Fast denna var nästan värre.

I den 78:e minuten satte inhopparen Isaac Kiese Thelin 4–0. Då hade redan Marcus Berg gjort 3–0.

Foto: PETER WIXTRÖM
ARTIKELN HANDLAR OM