Nu måste Dif vinna inom två år

Brenning: Dags att börja planera för baksmällan

Jonas Olsson är klar för Djurgården och nu måste målet vara SM-guld 2018.

Annars är frågan vad som återstår av Bosse Anderssons klubbygge.

Klart är att sportchefen spelar ett lika roligt som högt och modigt spel.

Foto: Dif fotboll

Kim Källström 131 landskamper, Andreas Isaksson 133 landskamper och Jonas Olsson 25 landskamper. Från blågult till blårandigt som Djurgårdens sportchef Bosse Andersson beskriver det.

Men också Kim Källström 34 år, Andreas Isaksson 35 år och Jonas Olsson 34 år. Det är tyvärr lika relevanta siffror när du ska bygga en fotbollsklubb.

En av svensk fotbolls största vinnarskallar

Bosse Andersson har värvat tre av allsvenskans mest meriterade spelare och får i den senaste förstärkningen Jonas Olsson en av svensk fotbolls största vinnarskallar. Det har varit en skräckblandad förtjusning att tala med mittbacksveteranen under de senaste landslagsåren.

Ena sekunder är han en analyserande och sällsynt intresserad man som likt få andra kan beskriva den moderna fotbollen och alla dess beståndsdelar. Men på en sekund kan hans ögon sedan bli svartare än natten, förståndet vara helt bortblåst och Olsson agera helt på impulser.

Det var en egenskap som ibland skapade problem i mötet med media men en tillgång när Jonas Olsson klev ut på fotbollsplanen. Där har han alltid varit en förutsättningslös vinnarskalle.

Det är klart att Djurgården, och unge Jacob Une Larsson, kommer ha en enorm nytta av det de kommande säsongerna. Likafullt som de kommer kunna njuta av allsvenskans bästa spelfördelare i Kim Källström och seriens bästa målvakt i Andreas Isaksson. Men sen då?

Måste vinna inom två år

För att få utväxling på de här investeringar måste Djurgården vinna fotbollsallsvenskan innan veterantrion slutar. En realistisk gissning är att det ger dem två år. Detta samtidigt som konkurrensen just nu är stenhård i fotbollsallsvenskan där Malmö FF fortfarande njuter av CL-pengarna och AIK investerat tungt efter försäljningen av Alexander Isak.

När jag för någon månad sedan talade med AIK:s sportchef Björn Wesström om hur han resonerar kring den nya satsningen tryckte han framförallt på en sak: Lärdomen från SM-guldet 2009.

– Det var en trupp byggd för guld det året men inte en trupp byggd för säsongen efter. Det gjorde att enskilda spelarna tjänade enormt på guldet men för oss som klubb betydde det i slutändan inte speciellt mycket.

Jag tycker fortfarande inte att Djurgården har en trupp för SM-guld. Kanske kan det få det till 2018 med ytterligare några pusselbitar kring sina nya veteranstomme. Men OM de nu vinner det guldet – sen då?

Då lär Källström, Isaksson och Olsson sluta på topp och tillsammans promenera ut från Kaknäs med ära och berömmelse. Djurgården måste redan nu tänka på vad de i så fall lämnar efter sig.

De senaste åren är det knappast långsiktighet som varit Bosse Anderssons signum – i alla fall inte på ledarsidan. Özcan Melkemichel har redan protesterat mot för lite inflytande och kritiserat Dif:s omsättning på tränare. Då har han bara varit ett par månader i klubben.

Bosse Andersson har börjat duka för en stor fest. Jag vill inte vara tråkig men jag hoppas att han även har en plan för den eventuella baksmällan.


Skapa ditt lag i Sportbladet manager om allsvenskan! Utmana dina vänner och vinn fina priser.


avPatrik Brenning