Närmare VM – och drömbonusen på 87 miljoner kronor

Uppgifter: kvalificerade landslags prispengar ökar kraftigt i Ryssland

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N

avMichael Wagner

FOTBOLL

OSLO. Sverige har inte bara kommit närmare att skicka ett landslag till VM i Ryssland nästa sommar.

Svenska fotbollförbundet kan realistiskt börja drömma om nya rekordhöga deltagarbonusen på 87 miljoner kronor.

– Det är långt kvar till att nå ett VM – men det är när vi får sådana inkomster som vi kan göra extrasatsningar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Ola Toivonens sistasekundensegermål mot Frankrike i fredags tog Sverige i topp av kvaltabell A. 

Plötsligt ligger ett VM-slutspel i Ryssland inom rimligt räckhåll, antingen via en gruppseger eller, kanske rimligare, via ett playoff.

Tar sig Sverige till VM 2018 kan Svenska Fotbollförbundet även räkna in nya rekordbonusen för kvalificerade landslag.

Som nyvald president gjorde Gianni Infantino det till ett löfte att låta större del av Fifas vinst gå till medlemsnationerna och deltagande landslag vid olika turneringar.

34 miljoner mer till varje VM-lag

Flera websajter med inriktning mot idrottsekonomi har skrivit om hur Fifa med stor sannolikhet kommer öka utbetalningarna av prispengar till landslagen som tar sig till VM i Ryssland med över 20 procent. Uppgifter som bekräftas till Sportbladet av flera personer med god insyn.

Det innebär att varje nationsförbund vars landslag tar sig till nästa sommars VM får tio miljoner dollar (87 miljoner kronor) i prispengar att jämföra med knappt åtta miljoner dollar (53 miljoner kronor i dåtidens dollarvärde) vid VM i Brasilien 2014.

För ett förbund som SvFF som under de senaste åren haft en ansträngd ekonomi på grund av åtagandena kring Friends Arena skulle det vara välkomna extrainkomster.

– Det ligger långt fram i tiden och helst vill jag inte spekulera i eventuella bonusar till oss, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet. 

– Men om – säger han och betonar ordet om extra tydligt – vi skulle ta oss till VM så blir det extrapengar till svensk fotboll. Det finns utmaningar kopplade till underskotten, men den ordinarie driften av vår verksamheten utan Friends är väldigt stabil, menar SvFF:s generalsekreterare.

Kan användas till extrasatsningar

Dock har inte den här typen av VM-bonusar kommit svensk fotboll till del sedan VM i Tyskland 2006 och dessförinnan VM i Japan och Sydkorea 2002 – då dessutom på betydligt lägre nivåer nominellt. 

– Då kunde vi göra extrasatsningar på utbildningar av ledare och spelare på alla nivåer. Det är det som vi ser resultatet av nu med våra framgångar på olika nivåer, säger Håkan Sjöstrand.

Enligt samma uppgifter om ökade prispengar i VM – som inte har dementerats av Fifa – kommer lagen som går långt i nästa sommars slutspel belönas rejält.

VM-guld värt 436 miljoner

Avancemang från gruppspelet ger exempelvis ytterligare drygt 17 miljoner kronor i prispengar. 

Världsmästarna kommer med nuvarande dollarkurs belönas med nära en halv miljard kronor, eller 436 miljoner kronor.

Det finns dock risker i Fifas högt beräknade kalkyler. Om biljettförsäljningen eller tv-avtal inte ger de budgeterade inkomsterna tvingas fotbollens världsfederation sänka sin högt satta mål.

En bättre fingervisning om detta kommer först när Fifa vet vilka landslag som kvalificerat sig för VM-slutspelet.