Nej Lisa Ek, det vore ohederligt

FOTBOLL

Det räcker inte att berätta en bra historia.

Journalister kan inte bända in små händelser för att de ska passa in på större frågor.

Kubbturneringen i Alingsås utgör ett varnande exempel på hur snett det kan gå, skriver Sportbladets Kristoffer Bergström i en replik till Lisa Ek.

Läs Lisa Eks blogginlägg: ”Svar till Aftonbladet” här!

De senaste dagarna har alla större redaktioner, med undantag för TT, skrivit om lördagens kubbturnering och den flyttade Elitettanmatch i Alingsås. Spelare och klubbledningen har citerats friskt i vad som kallats en praktskandal. Har verkligen ett damlag tvingats flytta för att det skulle kastas kubb på deras hemmaplan?

Jag försökte vara mer grundlig när jag ett dygn senare ringde samma personer, men dessutom motståndarna Mallbacken och intresseorganisation EFD. Jag fick mejl och protokoll skickade till mig och materialet pekade mot en slutsats.

Damsektionen kände till kubbturneringen när de i början av januari planerade sitt spelschema. De hade all möjlighet att lägga mötet med Mallbacken dagen efter, på söndagen, på sin ordinarie arena, men valde trots dubbelbokningen att spela på lördag. Detta krävde en flytt till Mjörnvallen.

Kunde haft fler känsloyttrningar

Till detta kommer en flod av åsikter åt båda håll. Spelare som är nöjda med flytten och andra som är besvikna. Landslagsstjärnor som kräks över förtrycket och damsektionens ordförande som kallar kritiken för ett enormt, surrealistiskt missförstånd. Ska man ens spela kubb på en fotbollsplan? Hur kan man ha en sponsorträff och en elitmatch samtidigt på olika platser? Varför hävdar föreningen att kubbturneringen är en årlig tradition när den bara hållits en gång tidigare?

Jag kunde haft med många fler känsloyttringar i min redan långa text, men jag ville inte tappa bort grundpoängen.

Damsektionen kände till sponsorträffen. De hade all rätt och möjlighet att välja söndag som matchdag, precis som de kom att göra med flera andra hemmadrabbningar. Men de valde lördag. De valde därmed Mjörnvallen.

Det är vanligt att arenor är uppbokade för andra evenemang än sporten de är byggda för. Det är en ekonomisk verklighet som blir problematisk först när laget lämnas utan andra realistiska möjligheter än att maka på sig för att det ska kastas kubbpinnar, hållas konsert eller köras monstertruck.

Mest talande kommentaren

Lisa Ek är tidigare elitspelare och nu SVT:s expert under fotbolls-EM som börjar nästa vecka. Hon är kritisk mot min text och har som största invändning att den raserar grunden för ett vidare samtal om förtrycket av damfotboll.

Det var fakta vi publicerade. Deras känslor blev förmedlade. (...) Så rivs allt ner igen och vi börjar om tillsammans med Kristoffers artikel. Han skriver om att man ska "kolla upp fakta" innan man ryter och kräks. FAKTA är att strukturer inom idrotten ger en felaktig bild av verkligheten. Män som krampaktigt håller fast vid den makt de har och gör allt för att rättfärdiga beslut och beteenden, skriver Ek.

Men det blir inte mer fakta för att tre, tio eller trettio personer håller med. Den mest talande kommentaren jag läste var från lagets tränare Christer Stolt.

– Det är skrattretande. Anledningen till att vi fick spela på den planen är något som jag läst mig fram till. Då blir man naturligtvis fundersam om hur de resonerar (...) Det är klart med tanke på anledningen att de känner sig jävligt åsidosatta och att de inte prioriterats, sa han till Sportbladet i söndags.

Det vore ohederligt

Det är inte konstigt att spelarna blir förbannade om också de läser i media att kubbturneringen var skälet till flytten. Men det gör inte historien mer sann. Det enskilda fallet håller inte som exempel förrän det bevisas att söndagen 11 juni var omöjlig att spela på. Och det har i alla fall inte jag hittat några belägg för, trots att jag frågat flera personer i och utanför klubben.

Vad som däremot är sant och fakta och statistik är existensen av de där strukturerna som Ek nämner. De finns troligen i Alingsås likaväl som i Stockholm. Det är där min första text slutar, i att ojämlikheten bör bekämpas. Men jag kan inte som journalist böja och bända på enstaka händelser för att de ska passa in i en större fråga. Det vore ohederligt.

Läs Lisa Eks blogginlägg: ”Svar till Aftonbladet” här!

ARTIKELN HANDLAR OM