”Därför är Banusic utanför landslaget”

Lilie Persson: ”Man måste underordna sig laget”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
FOTBOLL

Marija Banusic har stått utanför landslaget inför EM trots en fin vår.

Men det ska inte handla om prestationen, enligt landslagsledningen.

– I ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija och då är man inte med här helt enkelt, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson till damfotboll.com.

Marija Banusic har gjort fem mål under vårsäsongen för sitt Linköping, där hon fått ett lyft.

Inför EM togs anfallaren, som var med i landslaget 2014 och 2015 – bland annat som reserv till VM, inte ut till lägret i Göteborg och Växjö som nyligen avslutats.

Men enligt landslagsledningen har det inte med hennes prestation att göra.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

– För att hon ska bli aktuell så måste man förstå att man måste spela på olika platser, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson till damfotboll.com.

– Hon hade möjlighet att vara med här men när man är med i ett svenskt landslag måste man kunna spela på flera positioner och underordna sig laget. Det köpte inte Marija och då är man inte med här helt enkelt, fortsätter hon.

”Big no-no”

Lilie Persson lyfter fram Lotta Schelins position som nästintill ytterback i OS, Elin Rubensson, som spelat back, och reserver som sitter på läktaren under ett helt mästerskap som exempel som skiljer sig från Banusic påstådda ovilja att spela i olika positioner.

– Så det är big no-no, det här är Sverige. Då spelar man som ett lag, så det har vi inte så mycket förståelse för, säger hon.

Banusic har enligt damfotboll.com inte velat kommentera det hela.

Sportbladet söker Banusic.