”Ett solklart fall av finansiell dopning”

Foto: Mike Ehrmann / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

avPelle Strandman

FOTBOLL

Neymar är klar för PSG och blev samtidigt historiens dyraste spelare.

Nu höjs kritiska röster mot övergången – som kan strida mot Financial Fair Play.

– Det här är ett solklart fall av finansiell dopning, säger La Ligas president Javier Tebas.

Foto: GERARD JULIEN / AFP
Javier Tebas.

Förra året blev Paul Pogba den dyraste spelaren någonsin när han gick från Juventus till Manchester United för en kostnad på 1,1 miljarder kronor.

Blott ett år senare är transferrekordet slaget – med en dubbelt så dyr övergångssumma.

På torsdagen blev det officiellt att Paris Saint-Germain köper Neymar från Barcelona för runt 2,2 miljarder kronor. Men det gäller bara själva utköpsklausulen – totalt uppges den franska storklubben betala upp emot fem miljarder i utgifter för den 25-årige brasilianaren.

Övergången har ifrågasatts kraftigt, så sent som i går av Liverpools manager Jürgen Klopp.

– Jag trodde att (Financial) Fair Play kom till för att situationer som den här inte skulle uppstå. Men det fungerar mer som ett förslag än en regel. Jag förstår inte det. Jag förstår inte hur det kan ske, sa Klopp.

Wenger: ”Har helt och hållet förändrat fotbollen”

Nu får tysken medhåll från Arsène Wenger som menar att PSG:s qatariska ägarskap har förändrat spelplanen på den europeiska marknaden.

– För mig är det här konsekvensen av ett ägarskap som helt och hållet har förändrat fotbollen de senaste 15 åren. Så fort ett land äger en klubb blir vad som helst möjligt, säger fransmannen på en presskonferens och tillägger:

– Det blir väldigt svårt att respektera Financial Fair Play eftersom det finns ett annat intresse från ett land som får en så stor spelare som representant.

Wenger fortsätter:

– Jag har alltid åberopat att fotbollen ska leva på sina egna resurser. Vi befinner oss inte längre i en period där man tänker ”Jag investerar i det, så får jag det tillbaka”. Vi är bortom rimlighet och förnuft.

Uefa försvarar FFP

Affären har fått många att ifrågasätta hur slagkraftig Financial Fair Plays funktion egentligen är. Enligt regelverket, som trädde i kraft i Uefa 2011, måste PSG i framtiden redovisa att köpet av Neymar har finansierats utan att klubben gjort för omfattande ekonomiska förluster.

Något som Uefa får ta ställning till längre fram.

– Självfallet är inte FFP verklöst och vi kommer, givetvis, försäkra oss om att reglerna fortsätter gälla, säger Andrea Traverso, som ser över FFP för Uefas räkning, till nyhetsbyrån AP.

Samtidigt uttalar sig La Ligas president Javier Tebas enligt följande om Neymars övergång i spanska tidningen AS.

– Det här är ett solklart fall av finansiell dopning både från klubben och staten (Qatar). Utan tvekan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1

Neymar

Paul Pogba

Uefa