Om Frankrike-flytten: ’Är jobbigt, får kämpa’

Stina Blackstenius berättar om jobbiga flytten till Frankrike – hyllas i EM

FOTBOLL

Stina Blackstenius har avgjort ett F19-mästerskap, hon har gjort mål mot Tyskland i OS och är nu även målskytt i EM.

Trots en kämpig utlandsflytt i år har 21-åringen återigen visat att hon glöder när det är dags för mästerskap.

– Hon är briljant. Den typen av fotbollsaktioner som hon får visa upp är i Stinas DNA, säger assisterande förbundskaptenen Lilie Persson.

Stina Blackstenius öste in mål för sitt Linköping och växte fram till en av de stora guldhjältarna när LFC vann damallsvenskan i höstas. 

Efter långa funderingar bestämde sig den unga anfallaren att dra utomlands – och valet föll på franska Montpellier.

Tiden i Frankrike har stundtals varit tuff, hon har inte förstått språket, haft lite svårt att hänga med mentalt i förändringen och nyligen kom Corren med uppgifter att hon redan vill tillbaka till Linköping. 

Samtidigt sägs Montpellier inte vilja släppa spelaren som har två år kvar på kontraktet.

”Kommer spela där i höst”

– Jag kommer att spela i Montpellier i höst, mer än så finns inte att säga, säger Blackstenius.

Svaret på frågan om hon trivts är varken ja eller nej, utan mer svävande.

– Det har varit en utmaning. Det har varit min första flytt från familj och vänner, även om jag bodde i Linköping själv. Jag tror att det kommer kunna bli bättre, min förhoppning kunna trivas så bra som möjligt. 

Hon tar franskalektioner en till två gånger i veckan och har, trots att miljön är helt ny, gjort sju mål under säsongen (varav fyra kom i en och samma match).

– Fotbollsspråket är lättare än det som sägs i omklädningsrummet. Jag får kämpa på och se om jag förstår något. Jag tror att jag utvecklas. Som människa får jag ta lite mer ansvar när jag inte förstår språket och eller vet hur allt går till och det är en annan typ av fotboll, säger hon.

Foto: ANNA T ÄRNHUVUD / AFTONBLADET
Foto: Anna T ärnhuvud / AFTONBLADET
Blackstenius målskytt mot Ryssland

Flytten har inte på något sätt stoppat hennes framfart i landslaget. Efter att ha varit måldrottning i F19-landslaget som tog EM-guld 2015 och blivit målskytt mot Tyskland i OS har hon i EM på nytt visat att hon är en riktig mästerskapsspelare. Efter inhoppet mot Tyskland tog hon en startplats mot Ryssland och blev målskytt efter en soloprestation.

Den assisterande förbundskaptenen Lilie Persson hyllar Blackstenius stort.

– Briljant, skulle jag säga. Hon är den här genombrottsspelaren som inte funderar över så mycket annat. Där är målet och dit ska jag. Hon ser farlig ut och har gjort det jättebra hittills.

”Att våga visar på ambition”

Har du varit positivt överraskad?

– Nej, vi vet om hennes egenskaper. Den här typen av fotbollsaktioner som hon får visa upp är i Stinas DNA, det är häftigt att se. Hon har en lång framtid att se fram emot.

Persson tycker inte att det är oroande att Blackstenius haft det tufft i Montpellier.

– Stina har ju själv sagt att det varit jobbigt. Men att våga att ta det steget visar på ambition och att man vill något med sin fotboll. På sikt tror jag bara att hon kommer må bra av det. Det är lite som Lotta när hon pep i väg. Det var många som hade åsikter, och det var inte helt lätt i början men titta vad det blev för spelare av henne, säger Persson.