Ilestedt hyllar CL-formatet och PSG-fansen

PARIS. Säsongsinledning har gått som smort för Amanda Ilestedt i Paris.

Men nu börjar allvaret när PSG möter Real Madrid i ett dubbelmöte och ligarivalen Lyon – allt inom tio dagar.

– Det är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Ilestedt om i Champions League-gruppspelet på damsidan.

Hon har spelat i Paris Saint-Germains backlinje hela hösten, men Amanda Ilestedt vet fortfarande inte hur det är att släppa in mål. PSG har gått rent i både i Champions League och franska ligan, där man skuggar Lyon i tabelltoppen med full pott, men sämre målskillnad. Men framför sig har man den tuffaste perioden hittills, med start i kväll då man ställs mot Real Madrid i gruppspelet i Champions League.

– Det är nog den längsta svit utan insläppta mål jag haft, även om vi släppte in få i Rosengård och Bayern München också, säger Amanda Ilestedt.

Hon missade senaste ligamatchen mot Dijon på grund av lite ”novembersnuva”, men är spelklar och laddad för mötet med spanjorskorna. Real Madrid slog sensationellt ut Manchester City i kvalet till Champions League och har, precis som PSG, full pott i Champions League efter två omgångar. I inhemska ligan har det gått trögare, där ”las blancas” ligger på tiondeplats, mil efter suveränen Barcelona i täten. Kosovare Asllani dras med en knäskada sedan slutet på september och är inte att räkna med när laget åker till Paris och Parc des Princes, som står värd för kvällens möte.

PSG är rejäl favorit, det håller Amanda Ilestedt med om.

– Egentligen är de ju i början på sin satsning, men de har gått bra den här säsongen i Europa. De slog ut City och har nu vinster i gruppspelet. Jag tror det kommer bli en bra match. Real är ett spanskt spelande lag, tekniskt skickliga, med forwards som gör mål.

”Det lyfter damfotbollen”

Damernas Champions League-turnering inleds för första gången med ett gruppspel till skillnad från tidigare då lagen mötts i utslagsmatcher direkt.

– Jag känner verkligen att det är ett steg i rätt riktning, man får så många kvalitativa matcher i Europa. Det är roligt och det lyfter damfotbollen. Ur publikperspektiv är det kul också, man kan se varje match på streaming och så får publiken komma tillbaka efter pandemin. Det är kul ur ett spelar- och publikperspektiv, säger Ilestedt.

Publiken ja, PSG:s damer kommer att ha stöd från klubbens ultra-grupper på Parc des Princes i kväll. Kurvorna, som de senare åren ofta legat i konflikt med PSG:s ledning, följer också damlaget på nära håll och är en garant för hög stämning och sång. Lite av en raritet inom damfotbollen.

– Jo, absolut. Det är första klubben där jag känner att man har samma supportrar på herr- och damsidan. Oavsett killar eller tjejer hejar man på sitt lag. När vi mötte Kharkiv (i Champions Leagues andra omgång, reds. anm.) var det så speciellt. Precis före avspark kommer de in och hejar och klappar och det är ett sånt tryck från fans, det har jag aldrig varit med om tidigare. Det är sjukt häftigt att få spela inför fans som låter och hejar och är riktigt igång. De har varit med på bortamatch också, säger Ilestedt.

Kosovare Asllani, Caroline Seger, Emma Berglund och Hanna Glas har alla passerat Paris Saint-Germain under de senaste årens satsning. Men Amanda Ilestedt blev i somras först med att ansluta till klubben som fransk mästare, efter att PSG förra säsongen baxade sig förbi suveränen Lyon och vann ligan för första gången någonsin.

Amanda Ilestedt.
Amanda Ilestedt.

Möter snart Lyon i seriefinal

Mitt emellan dubbelmötet med Real Madrid i Champions League i november ska PSG åka till Lyon för säsongens första ligamöte. Olympique Lyonnais, som gått rent i ligan och har 32 plusmål hittills i höst, lär vara revanschsugna efter förra årets fiaskoartade säsong. Lyon hade vunnit ligan i fjorton raka år och Champions League i fem, då man fick se uppstickaren från huvudstaden vinna ligan, samtidigt som PSG också slog ut Lyon i kvartsfinalen av Champions League.

Amanda Ilestedt vet vilket prestigemöte som står på agendan.

– Det är givetvis en väldigt viktig och rolig match för oss, jag ser så mycket fram emot att spela den.

Men att slåss om titlarna är ingen nyhet för landslagsbacken som lämnade Bayern München som mästare i somras efter fem år i klubben innan hon skrev på för PSG. Däremellan spelade hon, som bekant, en OS-final. På lagbilden med silvermedaljerna efteråt är Ilestedt en av få som inte ser direkt förtvivlad ut. Men hon medger att förlusten mot Kanada fortfarande hänger i.

– Det var extremt tungt därefter. Men jag tycker att vi gör det väldigt bra och ska vara stolta. Där och då var det jobbigt och under en tid efteråt. Vi var så nära ett guld, så klart att det sved och svider fortfarande.

När Sportbladets experter skulle tippa EM efter lottningen häromdagen fick ni bära favoritskapet hos nästan alla.
– Ja, man hör det oftare nu. Egentligen är det inte något vi lägger fokus vid. Det är klart att vi siktar på guld, men det är en lång väg dit. Men vi har kapacitet och det är kul att så många tror på oss. Det är många bra lag ute i Europa och detta EM kommer vara svårt att tippa, många lag är väldigt bra just nu ute i Europa.
Ett av dem är Nederländerna, regerande europamästare som Sverige möter i sin grupp.

– De är absolut väldigt duktiga, de vann ändå EM senast, och gjorde det bra med individuellt skickliga spelare. Men vi har också bra spelare just nu, många i storklubbarna ute i Europa, andra i damallsvenskan. Det ligger också på lagnivå i landslaget, hela ledarteamet har gjort ett jättebra jobb med att få ihop det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.