Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

”Stöttar henne i allt hon gör”

Eriksson ställer sig bakom flickvännen Harders kamp för rättvisa i Danmark

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

GÖTEBORG. Magdalena Eriksson fajtas om en plats i den svenska startelvan.

Samtidigt kämpar flickvännen och danska kaptenen Pernille Harder för drägliga förutsättningar.

– Jag stöttar givetvis henne i alla hon gör, säger Eriksson.

De är ett par, men i VM-kvalet ställs den svenska försvararen Magdalena Eriksson och Danmarks forwardsstjärna Pernille Harder mot varandra. ”Vi skiljer på det sportsliga och det personliga just nu”, säger Eriksson.

Wolfsburgsstjärnan Pernille Harder, tidigare dominant i damallsvenskan och Linköping, är en av världens bästa fotbollsspelare och en av anledningarna till att danskorna vann ett succéartat EM-silver i somras. 

När de danska spelarna nu under hösten kämpat för bättre förutsättningar och strejkar på grund av att de och förbundet inte kunnat komma överens om ett nytt avtal är det kaptenen som är ansiktet utåt.

Från svensk håll har de danska spelarna fått stort stöd – inte minst från Chelseas nya försvarare Magdalena Eriksson, som sedan tiden i Linköping även är Pernille Harders flickvän.

”Jag imponeras”

– Jag stöttar givetvis henne i allt hon gör. De har stått upp enade och gjort något tillsammans som lag, jag imponeras. Jag tycker att det är häftigt att de vågar göra det när de känner att det behövs, jag imponeras av alla människor som vågar. Sedan är de väldigt skickliga fotbollsspelare och fyra dagars sämre träning kommer inte göra dem till sämre fotbollsspelare än de var i EM, så det kommer att bli en väldigt tuff match, säger Eriksson. 

Magadelina Eriksson och Pernille Harder på Fotbollsgalan 2016.

Magdalena Eriksson följde själv Danmark i EM efter Sveriges uttåg och såg finalen på plats. Hon har sett en stor utveckling i det danska laget de senaste åren.

– Det kändes som att den matchen kunde ha slutat hur som helst. Jag tycker att Danmark spelar en rolig, offensiv fotboll som är rolig att se på som publik. De har verkligen haft en stark utveckling uppåt de senaste fyra-fem åren, och vi har väldigt mycket respekt för motståndaren. Men vi tror givetvis på oss själva och på att vi kommer att slå dem.

”Skiljer på sportsligt och personligt”

Eriksson utgår precis som resten av laget på att matchen ska spelas, och att det är Harder på andra sidan spelar ingen roll, menar Eriksson.

– Vi skiljer på det sportliga och det personliga just nu och har fokus på det sportsliga och matchen på fredag båda två. Jag ser det som vilken match som helst. Det är en tuff motståndare, den tuffaste i gruppen och vi fokuserar på det. Vi kommer behöva vara 110 procent fokuserade på fredag för att vinna. 

I senaste mötet mellan lagen (0-2-förlust i EM-kvalet förra hösten) spenderade Eriksson alla minuter på bänken. Den här gången hoppas försvararen på en plats i startelvan. Men efter att ha missat Peter Gerhardssons samling senast på grund av en muskelbristning är tiden lite knapp.

– Det är mitt mål och det jag strävar efter hela tiden. Jag ska försöka göra allt jag kan för att att visa det de här dagarna innan Danmarksmatchen. Det är tätt inpå men jag hoppas visa att jag vill och att jag är redo.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”En väldigt stor hajp kring spelare här”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

Damlandslaget i fotboll

Pernille Harder