Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

”Deras problem, inte vårt”

Danska förbundskaptenen känner sig som en cirkusdirektör

Av: 

Emelie Fredriksson

Peter Gerhardsson

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

FOTBOLL

GÖTEBORG. Det är upplagt för en rysare mot Danmark – det bästa motståndet i VM-kvalgruppen. 

Men samtidigt som Sverige samlades i Göteborg stod Danmarks nye förbundskapten Sören Randa-Boldt ensam på sin träning och kände sig som en ’cirkusdirektör'.

– Det är deras problem, inte vårt, säger Peter Gerhardsson.

Konflikten mellan det danska förbundet, DBU, och spelarna har pågått under hösten och än har parterna inte nått en överenskommelse.

Vid den senaste samlingen ställdes en träningsmatch mot Nederländerna in innan de nådde en tillfällig lösning och åkte ner och vann VM-kvalet mot Ungern med 6-1.

Under måndagen var det återigen dags för danskorna att samlas inför den tidiga gruppfinalen mot Sverige i Göteborg på fredag.

Vill inte vara ’cirkusdirektör’

Precis som senast fick den nye förbundskapten Sören Randa-Boldt konstatera att han var ensam på plats, medan spelarna samlades på eget håll.

– Jag hade hoppats på att kunna vara tränare, inte cirkusdirektör, sa han enligt dansk press.

DBU gick senare ut med ett pressmeddelande där de sätter hårt mot hårt. Förbundet menar där att de tolkar spelarnas beslut om att inte dyka upp som att de inte heller vill spela matchen.

"Vid den senaste VM-matchen samlades spelarna först dagen före matchen och det är sportligt ohållbart och oacceptabelt", säger chefen Kim Hallberg

Den svenska kaptenen Caroline Seger håller inte med om den tolkningen.

– Snarare betyder det att avtalen inte är lösta. De ger sig inte och det är ganska starkt av ett lag att fortsätta på det spåret och tro att de ska vinna tillslut. Jag känner några danskor och vet själv hur det är att ta fajter. Jag hoppas att det löser sig till deras fördel till slut, säger Seger.

Hon tror inte att Sverige kan dra några fördelar av den pågående konflikten inför matchen på fredag, snarare tvärtom.

– Jag tror att de är väldigt starka som grupp och en sådan här sak kan säkert stärka dem ännu mer, säger hon.

”Bryr mig inte”

Till skillnad från Seger, som gärna följer med i rapporteringen och stöttar spelarna på de sätt hon kan, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson att han inte bryr sig om de danska bekymmerna.

– Det är väl deras problem inte vårt. Jag bryr mig inte om det över huvud taget. Jag är här och leder det här landslaget, och det är jag väldigt stolt över. Det är det som jag kan påverka. Sen kommer det säkert vara många turer hit och dit. Men jag gör inga andra övningar eller funderar på andra laguttagningar... vi jobbar 100 procent utefter match 18.15 på fredag. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

VM-kvalet ställs in: ”Får fan skämmas”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2019 damer

Damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson

Caroline Seger