Pia Sundhages nya uppdrag: hjälper Fifa

På 60- och 70-talet kämpade Pia Sundhage för att tjejer skulle få spela fotboll.

Ett halvt sekel senare är hon engagerad i samma kamp, men för barn i andra länder.

– Jag är tillbaka där allt började, säger hon.

Anställningen med Svenska fotbollförbundet går ut i december, men Pia Sundhage har lämnat över ansvaret för landslaget till Peter Gerhardsson. De sista månaderna på kontraktet ägnar hon bland annat åt att nerteckna erfarenheter från åren som förbundskapen.

Och så tänker 57-åringen på framtiden.

Kalendern har varit fullproppad sedan hon tog över USA 2008, men hösten 2017 har det funnits tid till andra projekt. Ett av dem är hon nyligen hemkommen ifrån.

”Lärde mig en jävla massa”

– Fifa frågade om jag ville komma ner på ett möte i Zürich och jag tog chansen nu när jag inte ansvarar för något lag. Vi pratade om tjejers fotboll, om gräsrötter, om tillgängligheten på alla håll och kanter i världen. Tjejer ska få spela fotboll. Man ska få satsa på det, säger Sundhage.

Tio personer med olika bakgrund och nationaliteter medverkade, bland annat en från Tyskland, en från Kanada och en från Saudiarabien.

– Jag satt i två dagar och lärde mig en jävla massa. De har stort hjärta och håller på och kämpar. I vissa delar av världen får de inte tillgång till fotboll – det var ju mitt 60-tal. Så jag började där många är nu, för mig går cirkeln runt, säger Sundhage.

Vill fortsätta engagera sig

Sundhage vill lägga mer än bara två dagar på den globala satsningen på främst flickors möjlighet att spela fotboll. Hon har ett konkret jobberbjudande från Fifa att ta ställning till och tror att engagemanget i någon form kommer att fortsätta.

Frågan är om det blir på heltid.

– Det finns en möjlighet för mig att gå den vägen, men om jag kan fortsätta beror på lite olika saker. Just nu har jag mycket tid, men frågan är om jag har det nästa år, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.