AIK Fotboll

Ylätupas drömpremiär för AIK – mål och assist

Av: 

Michael Wagner

Linn Nordström

FOTBOLL

Noll poäng under två säsonger med AIK.

Då svarade Saku Ylätupa, 21, för mål och assist i 2–0-segern mot Degerfors – och avslöjade en del i förvandlingen: en mental coach.

– Det har hjälpt mig mycket.

Med Henok Goitom på bänken inledde AIK-spetsen Bojan Radulovic med att nicka ett fint läge rakt i famnen på Ismael Diawara.

Degerforsmålvakten Diawara gjorde sedan en jätteräddning när han tippade ett fräsande AIK-skott från Nicolas Stefanelli i stolpen.

Bolltapp straffade Degerfors

Men efter ännu ett bolltapp från den kaxiga allsvenska nykomlingen – det var 24 år sedan Degerfors spelade i högstaserien senast – slog AIK till. Bollen nådde ut till hemmalagets vänsterback Erick Otieno som slog ett mycket fint inlägg som nådde en helt ren Saku Ylätupa vid bortre stolpen.

Saku Ylätupa hade en drömpremiär för AIK.

21-åringen kunde enkelt styra in 1–0 (38) och sitt första allsvenska mål i sin 14:e allsvenska match för AIK.

Den unge finländarens succé fortsatte i den andra halvleken. Den här gången var det Ylätupa som slog ett fint inlägg från höger och vid bortre stolpen språngskallade Nabil Bahoui vackert in 2–0 (65) för AIK.

Matchen tappade rejält i tempo efter målet, Degerfors lyfte sitt spel men utan att riktigt hota AIK som tog en trygg, stabil och säker trepoängare i premiären efter Ylätupas mål- och assistutdelning.

En rejäl vändning för anfallaren, som när han inte tog en ordinarie plats hos AIK under 2020, lånades ut till IFK Mariehamn under hösten.

Hyllar mentale coachen

– Jag har gjort mål under försäsongen också men självklart är det skönt att göra både mål och assist som anfallare. Det ger mig ett litet självförtroendelyft, säger Ylätupa.

Är det någon skillnad den här säsongen?

– På planen är jag samma spelare, men mentalt är jag kanske starkare.

– Jag har haft en mental coach och det tror jag har hjälpt mitt spel. Det kan man se på planen. Det är bra att ha någon att prata med om mentala saker som sker på planen och utanför den. Det har varit nyttigt för mig.

– Han finns där för mig när jag vill, säger Saku Ylätupa.

Är den här säsongen även annorlunda för dig taktiskt?

– Jag gillar min roll. Det blir mer en mot en och det är en av mina styrkor. Det passar mig även att komma till inlägg och avslut lite från kanten. Jag tror att det här systemet passar mig bättre.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

AIK Fotboll

LÄS VIDARE

Bohman: Inte kan väl det här laget komma sjua?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll

Degerfors IF

Henok Goitom

Nabil Bahoui