• Damallsvenskan i fotboll

Piteå spelade matchen trots smitta i truppen

Fyra nya fall upptäcka – nu stängs verksamheten

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Piteå IF:s hemmapremiär i damallsvenskan genomfördes trots att en spelare testat positivt för covid-19.

Mitt under 0-2-förlusten mot Eskilstuna upptäcktes sedan ett fall till och efter mötet ytterligare tre.

– Det är svårt att säga om vi borde gjort något annorlunda, säger lagläkaren Arne Zingmark till Sportbladet.

Efter att en spelare testat positivt för covid-19 i mitten av förra veckan tog Piteå IF kontakt med smittskyddet i Norrbotten. På deras rekommendation fortsatte ändå lagets verksamhet, säger lagläkaren Arne Zingmark.

Under 0-2-förlusten mot Eskilstuna på söndagen började sedan ytterligare en spelare visa symptom.

– De fyller ju i protokoll och allt så det följer vi väldigt noga och på matchdagen var alla friska. Men under pågående match fick en person symptom, togs av matchen och testade positivt, säger Zingmark.

”Vi har haft bra koll”

Efter matchen screenades hela laget varpå tre spelare till, utan symptom, visade sig ha covid-19. En situation som väcker frågan hur väl svensk fotbolls kontrollinsatser, med självskattningsformulär inför matcherna för att upptäcka smittan, egentligen fungerar?

– Problemet med smittan är ju att den är asymtomatisk. Om du har symptom är det lätt, då ska du inte vara med, men viruset behöver inte ge det. Vi har också levt med det här en lång tid nu och har inte haft några fall på 15 månader. Då har vi haft screeningverksamheten, enkäterna och ibland stängt av spelare tills vi testat dem så att de inte varit smittade. Vi har haft bra koll och det har inte varit några fall tidigare.

”Ställer inte in för enstaka fall”

Hade du gjort något annorlunda inför den här matchen, om du fick spola tillbaka bandet nu?

– Det är väldigt svårt att säga. Det enda du kan göra är att testa alla spelare varje dag, men det är omöjligt. Så det är otroligt svårt att uttala sig om det.

Borde matchen ställts in efter det första fallet i mitten av förra veckan?

– Nej, det gör man inte för enstaka fall.

Piteå har efter matchen informerat Eskilstuna om smittläget.

– Vi samarbetar nu själva med smittskyddet i Norrbotten och kommer ha kontakt med en smittskyddsläkare om hur vi ska gå vidare. Men det är inga gemensamma träningar nu utan vi stänger ner hela verksamheten så att vi kan följa utvecklingen.

Eskilstunas sportchef Magnus Karlsson säger att han har förtroende för hur Piteå hanterat situationen. Mer osäker är Karlsson på vad som kommer hända inför söndagens möte med FC Rosengård.

– Jag har pratat ihop med mig Therese Sjögran (Rosengårds sportchef) och vi håller kontakt om förutsättningarna. Vi kommer göra en screening av truppen i morgon med snabbtester men med hänsyn till matchen i Piteå kan inget hända smittmässigt förrän på fredag. Så då bör vi göra nya tester för att säkerställa en frisk trupp till helgen, säger Magnus Karlsson.

ANNONS

Europeisk fotboll när den är som bäst – har du vad som krävs för 13 rätt på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Damallsvenska panelen: Snökaoset i Umeå, 08-klubbarnas premiärfiaskon och Nilla Fischer i landslaget

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

• Damallsvenskan i fotboll

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Piteå IF

Covid-19