Allsvenskan i fotboll

Nya Europaplatserna? ”Som att åka ned i superettan”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Oavgjort för 14:e gången.

Men 1–1 borta mot Sirius innebar också att Elfsborg är klart att kryssa ut i Europa – till nya Conference League.

– Det betyder fantastiskt mycket, säger Elfsborgstränaren Jimmy Thelin till DPlay.

Svenska mästarna Malmö FF är klart för Champions League-kvalet kommande sommar, men lagen närmast bakom i den allsvenska tabellen, platsen två och tre samt cupvinnaren, slåss om övriga kvalplatserna till ”Europa”.

Elfsborg hade chansen att säkra andraplatsen och Europabiljett borta mot Sirius, men hamnade in underläge efter Stefano Vecchias 1–0-nick (7).

Viktig kvittering av Alm

En ny nick, den här gången av Elfsborgs Rasmus Alm (på inlägg från Rami Kaib) kvitterade på Studenternas efter 54 minuter.

Men poängen räckte för Elfsborg att säkra en av Europaplatserna nästa sommar när Djurgården samtidigt föll borta mot Mjällby, 1–2.

Häcken tog ett grepp om den tredje platsen från allsvenskan som ger Europakvalplats efter 3–0 hemma mot Örebro SK efter mål av Ali Youssef, Leo Bengtsson och Ahmed Yasin.

Häckens sportchef Sonny Karlsson är dock kluven kring vad en Europlats betyder för lag två och tre i allsvenskan och cupvinnaren.

De lagen kvalar nämligen inte till Europa League kommande år utan till Uefas nya, tredje klubblagsturnering, Conference League.

– Det är som att åka ner i superettan ungefär. Vi får inte vara med längre (i Europa League), säger Karlsson till DPlay. 

Uefabesked om pengarna snart

– Det är inte klart vad det (Conference League) kommer ge i pengar. Jag tror aldrig det är negativt att vara med. Men jag vet inte vad det kommer finnas för sportsliga fördelar att vara med i den här nya turneringen. 

Att nå ett gruppspel i Europa League har kunnat ge 40–50 miljoner kronor brutto i intäkter för ett svenskt lag som klarar sig genom de olika kvalomgångarna.

Uefa har ännu inte presenterat prispengarna för nya Conference League, men de väntas bli betydligt lägre. Kvalspelet till den nya Europaligan har samma upplägg som till Champions League och Europa League med tre kvalomgångar och ett playoff.

De svenska lagen kommer gå in i andra kvalomgången till Conference League.

För Elfsborg är det första gången på fem år som man kvalificerar sig för Europaspel.

– Det känns väldigt väldigt skönt att nått Europaspel under en så här tuff säsong, säger Jimmy Thelin till DPlay. Vi hade koll på Djurgårdens match i slutet men vi vill väldigt gärna knipa andraplatsen också.

Jubel hos Elfsborg

 – Europaplatsen betyder fantastiskt mycket Jag vet hur alla i föreningen, alla supportrar, kansliet, busschaufförer – hur alla har kämpat för att vi ska komma tillbaka i toppen av tabellen och ut i Europa igen, säger Thelin.

Elfsborg ligger tvåa i tabellen (kommer sluta bland de tre första) och Häcken trea. Djurgården och IFK Norrköping (en match mindre spelad) har fortfarande teoretiska chanser att ta tredjeplatsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska panelen: De kniper Europaplatserna

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Europa League

IF Elfsborg

IK Sirius FK

BK Häcken

Ahmed Yasin