”Jag kan inte hålla tyst”

Nu kan guldlaget splittras

MALMÖ. MFF är äntligen mästare igen.

Men nu kan guldlaget splittras.

– Vi är en säljande klubb till slut, säger Ola Toivonen.

”Guldtorkan” stannade vid två år.

Malmö FF är svenska mästare igen efter en styrkedemonstration mot Sirius.

Det återstår tre omgångar av allsvenskan men frågan är vad som händer med guldlaget sen efter säsongen.

Sportchefen Daniel Andersson har gjort ett gott jobb – kontraktsläget ser bra ut i truppen då i princip alla nyckelspelare utom inlånade Issac Kiese Thelin har kontrakt över minst nästa säsong också.

Men ändå riskerar guldlaget att nu splittras.

”Anel är mest i farozonen”

– Jag ser en väldigt stor potential men sedan är det som det är i Sverige: vi är en säljande klubb till slut. Knackar någon på dörren blir det svårt att hålla kvar de bästa spelarna. Det är stora pengar och efter den ekonomiska smällen den här säsongen förstår jag att man letar efter att sälja spelare, säger rutinerade Ola Toivonen.

– Jag som är äldre vill behålla så många som möjligt inför nästa säsong. Men det är Daniels och Jons bord och där vill man inte gärna trampa in och störa för mycket.

Men du försöker ändå göra din röst hörd eller?

– Ja, jag kan inte hålla tyst. Det är lite svårt, säger Toivonen med ett leende.

Du ser en risk att ni tappar flera tongivande spelare?

– Det är väl Anel (Ahmedhodzic) som är mest i farozonen. Men man vet aldrig. Han har nog en ljus framtid, den där pojken, tror Toivonen.

– Det är ett stort intresse kring Anel. Men ska vi sälja honom så ska det vara mycket (pengar), säger sportchef Daniel Andersson.

Lagkaptenen Anders Christiansen:

– Vi måste acceptera att om någon gör det bra så finns det ett steg till för spelarna i de skandinaviska ligorna.

Veteranen slutar

Redan i september annonserade veteranen Behrang Safari, som knappt fått spela i år, att han lägger av med fotbollen efter säsongen.

Det mesta talar för att Rasmus Bengtsson, som har ett år kvar på kontraktet, också lämnar så länge tränaren Jon Dahl Tomasson blir kvar – och det blir han ju. En av allsvenskans bästa mittbackar i fjol har knappt fått vara med på bänken ens efter att han blivit frisk från sin skada.

Kiese Thelins låneavtal löper ut och efter säsongen är han Anderlechts spelare igen. Men själv säger han att han gärna stannar i MFF.

– Jag är sugen på att stanna. Vi har en diskussion, sedan är det många parametrar i det hela. Men det är ingen hemlighet att jag trivs bra här, säger Thelin.

– Och det är ingen hemlighet att vi vill ha honom kvar, säger sportchef Daniel Andersson.

Varför?

– Det är bara att titta på vad han presterar. Han passar bra in i vårt sätt att spela.

Christiansen (och MFF) fick ett drömbud från Saudiarabien häromveckan men MFF valde, till danskens förtret, att nobba det för att säkra guldet. Nu är det hemma och därmed kan MFF komma att tacka ja till ett liknande bud i nästa fönster – om det kommer igen.

Tror du att du spelar i MFF nästa år?

– Vi får se. Jag vill hellre prata om laget under säsongen och så kan vi utvärdera läget efter säsongen, säger Christiansen.

De har bara ett år kvar

Spelare som Lasse Nielsen, Arnor Traustason och Bonke Innocent, som allihop bara har ett år kvar på kontraktet, kan knappast vara nöjda med speltiden under Tomassons första år och lär fråga sig om de ingår i tränarens planer på allvar för nästa år. Ska MFF få tillbaka några pengar för dem så måste de säljas nu.

Och hur tänker Felix Beijmo, som värvades i somras med avtal till 2023, men ratats av Tomasson i princip hela hösten? Utlåning?

Blir Anders Christiansen och Anel Ahmedhodzic kvar i Malmö nästa säsong?
Blir Anders Christiansen och Anel Ahmedhodzic kvar i Malmö nästa säsong?
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.