Nio landslagsspelare utan klubb när Göteborg FC lägger ned

Klubbar har reda en hört av sig: ”en världsnyhet”

Nio svenska a-landslagsspelare står nu utan klubb.

För spelarnas agenter väntar plötsligt en oväntad uppgift.

– Jag tror att det är viktigt att inga beslut tas nu i panik. Vi har pratat med våra spelare om plan a, plan b och kanske också plan c, säger agenten Maria Karlsson De Cecco.

Kopparberg/Göteborg FC har varit hem för många landslagsspelare genom åren – och var fram till i morse klubbadressen för nio svenska a-landslagsspelare. Sedan kom det plötsliga beskedet om att elitverksamheten i klubben läggs ned.

Nu står alltså landslagsspelarna Jennifer Falk, Emma Kullberg, Julia Zigiotti Olme, Filippa Angeldahl, Julia Roddar, Filippa Curmark, Stina Blackstenius, Pauline Hammarlund och Elin Rubensson utan klubb.

Ett ”tråkigt” och ”oväntat” besked menar förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

– Som förbundskapten har jag sett att det varit många spelare som haft en bra utveckling i Kopparbergs/Göteborg, och som också varit landslagsspelare under året. Mina första tankar utifrån min roll går till spelarna och deras närstående som påverkas, och vikten av att de får bra möjligheter att hitta nya passande miljöer för sin fortsatta utveckling, säger han i en kommentar.

”Blev ju en världsnyhet”

Agenten Maria Karlsson De Cecco har fyra av spelarna i laget hos sin agentur CMG varav två landslagsspelare i Jennifer Falk och Filippa Curmark.

Även om klubben tagit in en advokatbyrå som har det övergripande ansvaret för att lösa situationen för spelarna faller huvudansvaret på spelarnas representanter och agenter.

– Det är fortfarande relativt lite information som spelarna och vi som agentur fått. Jag tror att det är viktigt att inga beslut tas nu i panik. Vi har pratat med våra spelare om plan a, plan b och kanske också plan c. Det är flertalet klubbar som har hört av sig till oss om våra spelare för det blev ju en världsnyhet direkt. Det är ju någonstans positivt samtidigt som spelarna är inställda på att spela i Göteborg, säger Karlsson De Cecco.

Både Falk och Curmark förlängde nyligen sina kontrakt med klubben, vilket kan tyckas märkligt i efterhand.

– Jag känner att jag inte kan kommentera det så mycket. Styrelsen och klubben får kommentera varför man tog beslutet att förlänga med spelarna och nästan lura in de i något som de kanske redan då visste inte skulle finnas.

”Måste finnas respekt”

Maria Karlsson De Cecco tycker inte att Göteborg sänder en bra signal med dagens besked.

– Det är inte snyggt gjort. Det är 17 spelare och personer som i dag helt oväntat förlorar sitt jobb. Jag tycker att det är viktigt att trycka på att det måste finnas respekt mot de här spelarna och också mot damfotbollen.

Advokaten Carl Fhager på MAQS advokatbyrå som klubben anlitat tror att möjligheterna för spelarna att hitta nya klubbar är goda med tanke på deras cv och poängterar att de fortfarande får lön från klubben.

– Det är oerhört viktigt för Kopparbergs att de tar sitt fulla ansvar. Lön betalas tills vidare, träning kommer bedrivas och kontrakten respekteras, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.