Niva om fansens protest: Positivt

Uppdaterad 2021-05-06 | Publicerad 2021-05-02

Protesterna i Manchester ifrågasätts av Glenn Strömberg.

Men hyllas av Erik Niva.

– För mig är det en positiv utveckling vi ser i dag, säger Sportbladets krönikör i Viaplay.

Följ ämnen

Tusentals Manchester United-anhängare samlades i dag för att protestera mot klubbens ägarfamilj Glazer. Omkring 200 av dem lyckades till och med bryta sig in på arenan Old Trafford.

Kaoset gjorde att stormötet mellan United och Liverpool, som skulle ha startat klockan 17.30, fick ställas in.

I Viaplays Premier League-studio riktade Glenn Strömberg kritik mot fansens agerande.

– Jag tycker principiellt att det är helt fel att en match ska behöva bli uppskjuten på grund av sådant här. Det måste ju kunna gå till på andra sätt. Det är väldigt problematiskt med tanke på den pandemi vi är inne i också, säger han.

”Inga problem”

Sportbladets Erik Niva håller inte med.

– Även om Glenn har en annan hållning till det hela så har jag i grunden inga som helst principiella problem med det som händer. Vissa pandemiska problem kan jag ställa upp på, men rent fotbollsideologiskt så skulle jag faktiskt välkomna ifall den här matchen inte blev av, säger han.

”Positiv utveckling”

Han fortsätter sitt resonemang med att belysa vikten av att fansen gör sina röster hörda på allvar.

– Supportrarna har kommit så långt bort ifrån makten, ifrån inflytande över sina egna klubbar. Om budskapet nu kommer fram så har jag inga som helst problem med att offra en avsparkstid eller till och med ett toppmöte. För mig är det en positiv utveckling vi ser i dag.

– Ska det bli någon reell förändring så är det ju tyvärr inte fotfolket som avgör den, utan det avgörs ju i lagstiftande församlingar, på politiskt håll. Jag tror däremot att väldigt omfattande, medialt uppmärksammade protester kan förskjuta den utvärderingsrunda som nu det brittiska politiska systemet givit sig in i. Jag tror att hela kraften i den proteströrelsen som nu håller på att förnyas kommer påverka den politiska processen, och i slutändan är det den politiska processen som kan leda till andra ägandesituationer runt de engelska toppklubbarna, vilket någonstans är det viktiga här.

Det är i nuläget oklart när matchen kommer att spelas.