Fotbollsförbundet kan få helt ny anläggning

”Dagens spelare är krävande”

Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

Svenska fotbollsförbundet jobbar på att få ett eget nationellt utvecklingscenter vid Arlandastad.

Den nyheten presenterades på onsdagen.

– Dagens fotbollsspelare är ganska krävande. Det krävs en hel del för att hålla dem i gång, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Foto: Fogis.se
Anläggningen ska ligga norr om Stockholm i Arlandastad.

Svenska fotbollförbundet har Friends Arena som sin hemmaarena men saknar fortfarande ett eget utbildningscenter. Det hoppas förbundet nu förändra i samarbete med Arlandastad Holding AB.

”Är krävande”

– Svenska Fotbollförbundets ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla absolut topp- och världsklass. Det kräver förutsättningar som mäter sig med de absolut bästa. Därför är ett nationellt träningscenter en viktig och central pusselbit, ett center som ska hålla högsta internationella standard, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

På förbundets önskelista står en anläggning med två fullstora gräsplaner, en konstgräsplan, en inomhushall med konstgräs, en futsal-hall, en beachsoccerplan, målvaktsträningsyta, omklädningsrum, pool, gym och isbad.

– Dagens fotbollsspelare är ganska krävande. Det krävs en hel del för att hålla dem i gång, säger Håkan Sjöstrand.

Vill inte äga själva

Efter svårigheterna med ägarfrågan kring Friends Arena vill förbundet dock inte äga eller driva anläggningen själva.

– Vi kommer inte vara ägare eller drifta och operera det här utan kommer som i dag hyra in oss i en anläggning, säger Sjöstrand.

Varför?

– Vi är väldigt bra på att utveckla. Det är det vi ska fokusera på. Sedan har man kanske lärt sig något av annat också...

Se fler bilder på nya anläggningen

Förbundet ska nu i en förstudie utreda krav-, behov och ekonomiska förutsättningar genom att jämföra sig med liknande anläggningar runt om i världen. I oktober ska studien presenteras för SvFF:s styrelse.

Platsen som utsetts är mark ägd av Arlandastad intill Arlanda flygplats. Arlandastad vill intill anläggningen bygga ett nytt hotell, en ny tågstation, samt ett mötes- och eventcenter.

En tänkbar kostnad för centret är inte klart utan budgeten ska baseras på den kommande förstudien.

– Den fysiska plasten har vi kontroll över, på myndighetslov också. Det som återstår är att skapa de ekonomiska förutsättningarna så att det här blir hållbart, säger Arlandastads styrelseordförande Per Taube.

Foto: Fogis.se
Bland annat ska det få plats två fullstora gräsplaner.
ARTIKELN HANDLAR OM