Häckens mästare ska att utmana Malmö FF

Är på samma poängnivå som silveråret 2012

avMichael Wagner

Foto: CARL SANDIN, BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Häcken är på samma nivå poängmässigt som silveråret 2012.

Tack vare spelarna med mästarerfarenhet i laget ska de utmana Malmö FF hela vägen 2017.

– MFF kan få dippar också. De har vunnit flera matcher i sista minuten, säger Häckens matchvinnare Rasmus Lindgren.

2012 gjorde Häcken sin hittills bästa allsvenska säsong när uppstickaren från Hisingen i Göteborg utmanade slutliga svenska mästarna Elfsborg hela vägen.

För fem år sedan hade Häcken spelat ihop 16 poäng efter nio omgångar precis som nu efter 2-1-segern mot Halmstad under onsdagskvällen.

– Vi är inte hundraprocentiga, men vi lyckas vinna ändå. Det finns betydligt mer att få ut ur vårt lag, säger matchvinnaren och mittbacken Rasmus Lindgren som klackade in segermålet (57), hans första fullträff någonsin i allsvenskan. 

Dessförinnan hade HBK:s Fredrik Olsson chockat med 1-0 (36) innan Crespo Kamara (42) snabbt kvitterade.

Ultraoffensiv uppställning

Häckentränaren Mikael Stahre startade med en ultraoffensiv uppställning på hemmaplan och hade attackkvintetten Alexander Farnerud, Paulinho, Daleho Irandust, Nasiru Mohammed och Crespo Kamara i startelvan.

Det gav ett rejält spelövertag mot bottenlaget Halmstad, men inte full målmässig utdelning.

I slutskedet av matchen var HBK ytterst nära att kvittera.

Med 2-1-segern, Häcken har bara en förlust hittills i allsvenskan, befäster Hisingslaget sin topplacering – för att stanna?

Fyra mästare i laget

Häcken har fyra spelare, Farnerud, Lindgren, Erik Friberg och Juhani Ojala, som alla blivit mästare i olika länder och ligor och vet vad som behövs för att gå hela vägen.

– Det krävs att man vinner sådana här matcher. Helst ska man även klara av att stänga dem tidigare, säger Erik Friberg, mästare med både Seattle och Malmö FF tidigare.

– Det var ingen enkel resa året jag vann med MFF. Nu gäller det för oss att hänga med där bakom Malmö så länge som möjligt så att de känner pressen, säger Friberg.

Häckens defensiv imponerar

Alexander Farnerud, Bundesligamästare med Stuttgart:

– Grunden är att hålla tätt bakåt med en bra defensiv. Det har vi visat att vi lyckats bra med hittills. Sedan har vi tillräckligt många erfarna och bra spelare för kunna hålla en hög och jämn nivå offensivt.

– Vi är definitivt tillräckligt bra för att vara med bland lagen som finns där bakom Malmö FF, säger Farnerud.

ARTIKELN HANDLAR OM