Avslöjar: De nobbar U21-EM

”Funnits klubbpåtryckningar”

avJohan Flinck

Foto: BILDBYRÅN

Här kommer nästa tunga bakslag för U21-landslaget.

Sportbladet kan avslöja att både Victor Nilsson Lindelöf och Emil Krafth tackar nej till sommarens EM.

– Jag bad dem tänka en extra sväng, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

För drygt tre veckor sedan kunde Sportbladet avslöja att Ludwig Augustinsson nobbar U21-EM i juni då han vill prioritera uppstarten i sin nya klubb Werder Bremen, dit han går efter säsongen från FC Köpenhamn.

För 1,5 vecka sedan drabbades hans ersättare på vänsterbacken, Pa Konate, av en bristning i lårets baksida i en allsvensk match med sitt Malmö och det är mycket troligt att han inte hinner bli spelklar till EM.

Nu kan Sportbladet avslöja två nya bakslag för U21 och förbundskaptenen Håkan Ericson:

Både Victor Nilsson Lindelöf och Emil Krafth tackar nej till EM.

”Funnits klubbpåtryckningar”

Därmed nobbar alltså alla tre a-landslagsmännen sommarens mästerskap.

– De tackar nej av flera och olika anledningar: de känner sig slitna både fysiskt och psykiskt och det handlar också om deras framtid. Det har väl funnits med klubbpåtryckningar även om de inte får eller kan stoppa dem. Hur mycket det sedan spelat in får du fråga spelarna om, säger förbundskapten Håkan Ericson till Sportbladet.

Ericson hoppades och trodde så sent som för drygt en månad sedan att alla tre skulle spela EM då de hela tiden lämnat positiva signaler.

Det är tre mycket tunga tapp i backlinjen även om de inte var med i höstas och tog laget till EM eftersom de då VM-kvalade med a-landslaget.

– Klart man vill ha tillgång till så många spelare som möjligt. Med den erfarenheten de har, Ludde och Vigge var ju med och tog guld senast, så hade det varit mycket värt att ha dem med. Men det har varit 50/50 på slutet så vi har förstås tänkt ett scenario utan dem också. Men nu blir vi extra känsliga för skador i backlinjen. Det får inte bli fler ”Pa Konate”, då ser det mörkt ut.

Litet hopp om Konate

Enligt Ericson var det tufft beslut för trion att ta men han förstår dem också.

– Det finns ingen bitterhet. De har gett oss så mycket och är en tränardröm att ha med att göra. Två av dem var med och tog ett guld till Sverige, mig och laget och de har alla tre varit med och tagit oss till två mästerskap i rad. Jag hade gärna haft med dem men har full förståelse för deras beslut. Vi har haft en vuxen och mogen dialog.

Försökte du övertala dem?

– Eeeh...jag bad dem tänka en extra sväng.

Nilsson Lindelöf är ordinarie lagkapten i U21-landslaget och hade förstås varit Sveriges stora stjärna i EM.

Både Nilsson Lindelöf och Augustinsson var med i laget som tog guld senast. Kan inte Konate heller vara med kommer det bara finnas med två regerande europamästare i sommarens EM-trupp: Simon Tibbling och Kristoffer Olsson.

Hur är statusen på Konate?

– Han ligger lite före tidsplanen så det finns ett litet hopp fortfarande.

Den 30 maj tar Ericson ut sin trupp.