Spelade som bottenlag – vann ändå ligan

Foto: TV VIJESTI

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Låt oss presentera Europas märkligaste toppstrid.

I tre månader har Buducnost från Podgorica uppträtt som ett bottenlag och radat upp förluster.

I dag blev de montenegrinska mästare.

Tycker du att europeisk toppfotboll varit för förutsägbar den här säsongen? Det kan bero på att du fokuserat för lite på Montenegro.

I slutet av februari vann Buducnost det brännheta derbyt mot Sutjeska med 4–2 och kopplade ett tidigt grepp om guldet. Sedan hände något underligt.

Med tre månader och fjorton omgångar kvar började serieledarna bete sig som om det var semester. Förlusten mot det halvtaskiga gänget Rudar följdes av en mot mittenlaget Decic. Efter kryss mot Grbalj torskade de mot Lovcén, Iskra och Petrovac.

Vann – på inbördes möten

I näst sista omgången misskötte sig en falang av storklubbens fans, vilket ledde till att matchen bröts och motståndarna Mladost tilldömdes en 3–0-seger. I det läget hade Buducnost presterat sämre än bottenlagen under våren, torskat nio av tretton matcher och tappat allt försprång.

I sista stund skakade tränaren Miodrag Vukotic liv i storklubbens stjärnor. De vann under lördagen med 4–1 mot Jedinstvo och landade på samma poäng som två andra lag.

De hade samma målskillnad som det ena, men slog dem på inbördes möten.

De var lika i inbördes möten med det andra, men slog dem med tre måls målskillnad.

Guldet var det tredje för klubben som fostrat Dejan Savicevic (med förflutet i Milan) och Predrag Mijatovic (bland annat Valencia och Real Madrid).

Fotnot: Zeta har fått sex poängs avdrag för att fansen misskött sig.