Stjärnorna samlade – och sex svenskar

Skilda världar inför VM-kvalet: Finns en ekonomisk aspekt

avPatrik Brenning

FOTBOLL

I Frankrike är superstjärnorna samlade inför VM-kvalmötet.

I Sverige laddar fem blågula spelare för samma match.

Ja, och där kom Martin Olsson också.

På vägen till träningsplanen kommer de gående. Atléticos superstjärna Antoine Griezmann, säsongens stora sensation i fotbollsvärlden Kylian Mbappé, historiens dyraste spelare Paul Pogba... Med nio dagar kvar till VM-kvalmatchen mot Sverige nöter världsstjärnorna tillsammans på det franska fotbollsinternatet Clairefontaine utanför Paris.

P19-målvakt från IK Frej

Samtidigt tränar sex svenska landslagsspelare, helt frivilligt, på Bosön utanför Stockholm. I målet fyller en P19-målvakt från IFK Frej ut. För när fransmännen redan valt att samla hela trupperna har Sverige satsat på att endast ta en extra samlingsdag på söndag.

– Det finns många aspekter bakom beslutet och det finns som vi ser det både för och nackdelar. Dels behöver spelarna lite återhämtning, jag tror det är viktigt, och sedan finns det en ekonomi i det också. Men den här gången har vi valt att göra så här och jag känner mig trygg i det. På samlingar vi haft innan där jag tycker att vi har fått till det på ett bra sätt har det varit tillräckligt med träning in i match, säger förbundskapten Janne Andersson.

De närvarande svenska landslagsspelarna kommer också från vitt skilda säsonger. Martin Olsson har precis avslutat sitt första halvår i Swansea och Ludwig Augustinsson förbereder sig i sin tur för sommarens flytt från FC Köpenhamn till Werder Bremen. För Albin Ekdal slutade säsongen med en enorm lättnad när Hamburg, med ett nödrop i ligans avslutande omgång, säkrade nytt kontrakt i Bundesliga.

Foto: FRANCK FIFE / AFP
Franska landslaget på väg till träningen på det fotbollsinternatet Clairefontaine.

”Inte första gången Olsson missar tiden”

Tyngre är det för Sebastian Larsson vars Sunderland ramlat ur Premier League och Ola Toivonen samt John Guidetti som nu påstås anses vara överflödiga i Toulouse respektive Celta Vigo. Många frågetecken men få svar denna onsdag när samtliga spelare avböjer intervjuer efter det två timmar långa passet.

Så är det också ett oannonserat träningspass som Sportbladet ändå fått nys om. Eller som John Guidetti uttrycker det: ”De var snabbare hit än Martin och då visste Martin om att det var träning. Då är de snabba.”

Martin Olsson ja. 29-åringen kom direkt till träningen efter en 17 timmar lång flygresa från Västindien. Detta dessutom med andan i halsen.

– Han är skön Olsson, det är en lirare, skrattar Janne Andersson och fortsätter:

– Men han kom och fick en genomkörare så det var bra. Det är stor skillnad på fotbollsspecifik träning och att bara gå ut och springa. Framförallt när det kommer till skaderisken.

Men han kom i sista minuten?

– Olsson hade missuppfattat tidsangivelsen och man kan väl säga att det inte är första gången han missuppfattar tidsangivelsen. Men det är en skön lirare.

1 av 4 | Foto: URBAN ANDERSSON
I Sverige laddar fem blågula spelare på Bosön.