”Han är väldigt nära att utmana”

Publicerad 2023-10-13

Jesper Karlsson gjorde ny succé mot Moldavien.

Nu vill många se honom från start i EM-kvalet mot Belgien.

– Han är väldigt nära att utmana, säger Janne Andersson.

Efter två mål och en assist var det inget snack om vem som var det stora utropstecknet i träningsmatchen. Jesper Karlsson hyllades stort av lagkamraterna efter matchen och Viaplay-experterna Jonas Olsson och Lars Lagerbäck hade båda med 25-åringen när de tog ut sin drömelva mot Belgien. 

 – När du har haft ett jobbigt landslagsår och har spelare som presterar på den nivån som Jesper Karlsson gör i dag så måste du se till att få in honom i laget. Flytta på Emil Forsberg, jag tycker att han är spelintelligentare och kan hantera högersidan också och kan hjälpa Wahlqvist i defensiven, säger Olsson.

”Brukar kolla på Emil”

Karlsson själv vill inte ta ut sig själv i någon elvan, men tycker också att han och ”Foppa” borde kunna spela tillsammans. 

– Så har jag resonerat också. Jag brukar kolla på Emil när han spelar i klubblaget och han är väldigt duktig när han kommer in i banan. Jag är lite mer en kantspelare. Det är inte min uppgift (att ta ut laget), men jag tycker att du kan sätta Emil var som helst på planen och han kommer vara bra. Där är jag inte lika all round som honom, säger tvåmålsskytten som var nöjd med kvällen. 

– För mig personligen var det bara att spela match och få komma igång igen och väcka kroppen. Det är lite sällsynt att inte spela match och komma till landslaget för mig. Det var skönt att se var status låg och den var väl ganska bra.

”Har spetsen som krävs”

Förbundskapten Janne Andersson öppnar för att Karlsson kan få chansen från start i måndagens match mot Belgien.

– Han är väldigt när att utmana. Emil har haft en känning den här veckan som gjort att han inte har tränat så vi får smaka av inför måndag helt enkelt. Det finns ju olika delar i det här. Det blir en annan typ av match, det ska man veta när vi ställs mot Belgien borta, jämfört med Moldavien hemma. Det får jag värdera och så får vi kolla av så att alla är hela och frisk, säger han och fortsätter:

– Han har spetsen som krävs. Han har också utvecklat sitt försvarsspel. Möter vi Belgien kommer vi inte bollen lika mycket som i dag. De delarna har han utvecklat. Han är ju på väg framåt i sin fotbollsutveckling och är en jättebra fotbollsspelare. 

Karlsson byttes ut i den 90:e minuten efter att ha fått en ful stämpling, men var okej efter matchen och glad över att ha fått en hel match i landslagströjan.

– Man känner att man får mer och mer förtroende och det är kul. Nu känner man folk här och det är kul att komma hit. Det uppskattar jag, säger han.