Häckens besvikelse på Strandvallen: Pissarena

De får hemmaplan i cupfinalerna

Publicerad 2023-03-19

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Häcken drog dubbla nitlotter.

Det blir Hammarby och Mjällby som får spela på hemmaplan i finalerna i svenska cupen.

– Det är en pissarena så klart, säger Häckens Samuel Gustafson om Strandvallen.

– Säger man så – då är man en bortskämd slyngel, svarar Hasse Larsson, sportchef i Mjällby.

Följ ämnen

På damsidan tog Hammarby den andra finalplatsen och på herrsidan blev det Häcken.

Under söndagen stod det klart vilka lag som gör upp om guldet i svenska cupen 2023 och några minuter efter avgörandet lottades det fram vilka lag som får spela på hemmaplan.

De får spela hemma

På damsidan tar Hammarby emot Häcken på hemmaplan.

På herrsidan blir det Mjällby som får spela hemma mot Häcken, till Häcken-mittfältaren Samuel Gustafsons stora förtret.

– Det är ju vad det är. Det är en pissarena så klart. Det hade varit mycket bättre att spela här, säger Gustafson och syftar på Bravida arena.

Strandvallen.

Han utvecklar på vilket sätt som han tycker att Strandvallen är ”piss”.

– Den är liten och det är dåligt gräs.

– Vi åkte ner och vann förra året så vi har alla möjligheter. Men vi trivs bättre här än på bortaplan. Det är vad det är.

Svenska mästaren Häcken får ändå gälla som favorit i finalen mot Mjällby.

– De spelar efter sina förutsättningar och gör det bra, det såg man inte minst nu i semifinalen mot Hammarby. Det blir att bryta ner det försvarsspelet på något sätt. Men den matchen ligger så långt fram i tiden, säger Samuel Gustafson.

Hasse Larsson: ”Jävla uselt att säga så”

Hasse Larsson, sportchef i Mjällby, reagerar starkt på Gustafsons citat.

Gustafson kallar Strandvallen för en "piss-arena." Hur ser du på det?

– Säger man så, då är man en bortskämd slyngel rent ut sagt. Jag vet inte vad jag ska säga... det är för jävla uselt av en spelare som är med i landslaget och har varit utlandsproffs att säga så. Det är dålig respekt mot oss som har mindre arenor. Och Strandvallen är fantastiskt fin i våra ögon. Vi har en plan som är en av Sveriges bästa. Jag tycker att det här var ett riktigt lågvattenmärke.

Larsson menar att Mjällby gör ett stort arbete för att hålla Strandvallen och gräsplanen i gott skick.

– Vi var jätteglada över att kunna bjuda på en så bra gräsplan som det ändå var mot Hammarby. Det är ju riktigt gräs och riktig fotboll. Och om Häcken vill ut i Europa så kommer de får spela på riktigt gräs, inte plasten som de har där hemma. Med det sagt: inget ont om Bravida, det är en fantastisk arena. Men vi är jätteglada över att få spela finalen på Strandvallen.

Hur stort ska det bli med final?

– Jag har inte ens fattat det än. Jag måste nypa mig i armen. För Häcken är det kanske inte riktigt samma sak, men för oss är det hur stort som helst. Vi känner en enorm glädje över att ha tagit oss dit och nu ska vi göra allt för att vinna.

Hasse Larsson.

”Kräver” finalflytt

I utgångsläget ska både herr- och damfinalen spelas 18 maj. Något som Häckens klubbdirektör Marcus Jodin utgår från kommer ändras:

– Det skulle förvåna mig om inte den ena matchen flyttas. Jag utgår från att Svenska fotbollförbundet flyttar den ena matchen till en annan dag, säger han.

Vilken av matcherna ska flyttas?

– Jag har ingen åsikt om just det. Det viktiga blir att de inte ska spelas på samma dag. Jag vet att SvFF har frågan på sin agenda. 

– Tanken är god med finaler på samma dag men när fler och fler klubbar är bra på både dam- och herrsidan så funkar det inte att ha det så. Det kan bli så här vid flera tillfällen framöver. Då får man hitta två separata matchdagar, säger Jodin till Sportbladet.