Jätteberöm till 15-årige Brantlind – är utan kontrakt med Blåvitt

Publicerad 2024-02-02

FARO. Efter sin första match från start fortsatte berömmet att hagla över Benjamin Brantlind, 15.

”Problemet?” Superlöftet har inget avtal med IFK Göteborg.

– Jag har inget kontrakt än. Det är en dröm att skriva ett A-lagskontrakt, säger Brantlind.

I träningsmatchen mot Halmstad för en vecka sedan gjorde han debut som den yngste A-lagsspelaren någonsin för IFK Göteborg när han hoppade in i slutskedet.

Sent under fredagskvällen spelade 15-åringen från start för Blåvitt på gigantiska tidigare EM-arenan Algarve Stadium mot danska tabellsexan Silkeborg.

– Det var riktigt roligt att få den här chansen från start. Vi gjorde en bra match, mot bra motstånd men självklart finns det grejer vi behöver förbättra, både offensivt och insats.

– Min egen insats är jag okej och nöjd med. Det finns några misstag jag behöver rätta till. Men jag gör några aktioner där jag är nöjd också, säger 15-åringen efter 2–3-förlusten.

”Fötterna på jorden”

På läktarna fanns scouter, agenter och ledare från andra klubbar och kunde på nära håll se hur den fysiskt starke 15-åringen täckte boll och tog sig förbi äldre, större och betydligt mer erfarna motståndare.

Hur kommer du tackla uppmärksamheten framöver?

– Det finns inte så många sätt. Man får hålla fötterna på jorden, kämpa och fortsätta att leverera.

Inför det svenska pressuppbådet – Sportbladet, GT/Expressen, Fotbollskanalen och GP – får han frågan om vad han har för kontrakt med IFK Göteborg.

– Ehhh...jag har inget kontrakt än. Det är klart att det hade varit en dröm att skriva A-lagskontrakt.

Tränaren Jens Askou om Brantlind:

– Man ser att det är en spelare med väldigt, väldigt stor potential. Det handlar inte bara om hans fötter, hans teknik och hans spelförståelse utan om hela hans väsen, hans personlighet. Det är väldigt roligt att ha honom med. Han njuter av varje ögonblick han är här.

Jens Askou.

”Måste få chansen”

För IFK Göteborg kan det handla om att välja väg: satsa mer på unga spelare, likt Brantlind, fullt ut eller ta in flera värvningar utifrån som med IFK Göteborgs ekonomiska förutsättningar tenderar att bli lite mer chansartade.

Emil Salomonsson har uppfattningen klar.

– Jag tycker alla föreningar i Sverige, och framför allt Blåvitt, måste veta platsen i näringskedjan. Man bygger föreningar genom att sälja spelare. Vi vet att vi har en bra akademi, dom vinner titlar. Dom ska få chansen i rätt läge. Både Vilmer (Tyrén) och Benjamin (Brantlind) gör det jättebra.

– Benjamin ska göra nationella prov till våren och får knappt köra moped till träningen. Han imponerar på mig med sin karaktär. Det är så vi måste varandra vidare. De unga spelarna måste få chansen och vi äldre ska hjälpa dem, säger Salomonsson.

IFK Göteborgs bäste spelare i 2–3-förlusten Thomas Santos säger om Brantlind:

– Han är otrolig. Första gången när jag hörde att han var 15 år så sa jag ”What the hell...” Han har bra fysik och han är mentalt mogen i mycket han gör. Han kommer bli ännu bättre. Jag är övertygad om att han kommer flytta till större platser om han håller fokus på det han gör nu, säger Santo.

Thomas Santos.

Följ ämnen i artikeln