Supporterprotesten – vill ställa in match mot Newcastle

Uppdaterad 2022-07-06 | Publicerad 2022-07-05

Mainz-supportrarna rasar – mot sin egen klubb.

I ett öppet brev kräver fansen att försäsongsmatchen mot Newcastle ställs in.

”Med en match mot Newcastle erbjuder Mainz aktivt den saudiska regimen en plats på scenen", går att läsa i uttalandet.

Måndagen den 18 juli ska tyska Mainz spela mot engelska Newcastle United i en träningsmatch. Det är i alla fall planen.

Men de tyska fansen vill annorlunda. I ett öppet brev vädjar Mainz supporterförening att laget ska ställa in matchen, som en protest mot saudiägda Newcastle.

”Newcastle är inte bara en fotbollsklubb, utan ett redskap för att driva intresse åt en regim som stampar på mänskliga rättigheter. Vi uppmanar Mainz 05: Ta ställning! Avbryt matchen mot Newcastle”, skriver fansen i uttalandet.

Tränaren splittrad

Det tyska lagets danske tränare Bo Svensson vill inte ta ställning till fansens vädjan men menar att frågan inte är svart eller vit, säger han enligt tyska Bild.

– Jag är splittrad. Å ena sidan förstår jag argumenten. Å andra sidan blir sådana saker alltid uppblåsta när det kommer till fotboll. De som ber oss att ställa in matchen, tittar de inte heller på Disney-filmer med sina barn? Hur långt är vi villiga att ta konsekvenserna?

Watford ställde in

Om matchen mellan Mainz och Newcastle ställs in återstår att se.

Däremot har supportergrupper tidigare kunnat påverka sitt lags spelschema. För ett par veckor sedan ställde brittiska Watford in sin träningsmatch mot Qatars landslag efter omfattande supporterprotester.