Efter bleka insatsen: ”Det är inte så vi ska spela”

SENEC. Världstvåan Sverige vann VM-kvalpremiären mot Slovakien med knappa 1–0.

Nu måste Blågult hitta en lösning på anfallsproblemet omgående.

– Offensivt rent spelmässigt så har vi högre krav på oss själva. Så är det ju definitivt, säger Magdalena Eriksson.

Sverige klev in i VM-kvalet som solklar favorit i gruppen. Premiären lämnade dock en hel del att önska. OS-magin var som bortblåst.

– Det vore dumt om jag sa att vi var nöjda med prestationen för det är vi inte. Vi har många fler nivåer i oss, säger Kosovare Asllani direkt efter matchen.

Matchens enda mål kom redan i den tionde minuten efter att Lina Hurtig tog sig fram på vänsterkanten och spelade en boll snett inåt bakåt där Fridolina Rolfö väntade.

– Det målet som vi gör det är så vi ska göra mål. Det är ett inspel som är klockrent. Våra inspel i dag är ju många gånger så att målvakten kan plocka den och det är inte så vi ska spela, säger Caroline Seger.

Ska titta på matchen

Redan på tisdag väntar nästa hinder på vägen mot VM i Australien och Nya Zeeland: Georgien. Då kan vi räkna med att Sverige har analyserat insatsen mot Slovakien ordentligt.

– Så klart måste vi titta på den här matchen och se vad vi ska göra bättre och sen gå ut på Ullevi och göra en bättre match. Offensivt rent spelmässigt så har vi högre krav på oss själva. Så är det ju definitivt, säger Magdalena Eriksson.

– Vi kan bättre än så här. Samtidigt så vinner vi här. Vår sista passning är något vi kan förbättra och lite hetare i boxen det skulle jag vilja se, säger matchens enda målskytt Fridolina Rolfö.

Får vänja sig vid lågt försvar

Förbundskapten Peter Gerhardsson tycker att djupledsspelet var för dåligt mot ett lågt stående hemmalag. I matchen mot Georgien hoppas han få se mer skärpa i avslutningslägen, fler chanser på fasta situationer och framför allt ett effektivare Sverige som tar till vara på de lägen som dyker upp.

– Det är det jag tror. Det kommer vara ett ännu lägre försvarsspel. Georgien är inte lika bra som de här, vilket gör att det kommer bli ännu mer lägen, säger Gerhardsson och fortsätter:

– Det står 10 stycken i och runt omkring straffområdet och gör det väldigt svårt. Det är kanterna. Det är små kombinationer. Det är mycket individuella kvaliteter. Det är jättesvårt att träna på att man spelar 20 stycken i och runt straffområdet. Det kommer vara mycket att hitta väggspelet och när du får ett läge att kunna avsluta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.