Marcus Berg: ”Jag ska klara 30 omgångar”

Göteborgsderbyt blir en kamp mellan anfallsstjärnorna Berg och Jeremejeff

GÖTEBORG. Göteborgsderbyt blir en trippeljakt på att toppa allsvenska tabellen, vara bäst i stan och mot skyttekungstiteln. 

– Marcus Berg är storfavorit att vinna skytteligan, säger Alexander Jeremejeff.

Följ ämnen i artikeln

Det är ett tidigt toppmöte mellan de två fullpoängarna Häcken och IFK Göteborg.

Men också en kamp i kampen mellan två glödheta anfallare. Alexander Jeremejeff svarade för ett hattrick och ett assist i 4–2-segern i premiären mot AIK (han var sjuk mot Degerfors). 28-åringen var delaktig i allt framåt för Häcken.

Delaktig i alla mål

Marcus Berg har varit inblandad i alla IFK Göteborgs mål hittills, mot Värnamo och Helsingborg, med två egna fullträffar och en framspelning.

Det innebär 35-åringens näst bästa ligaöppning bara slagen av säsongen 2017/18 när Berg svarade för 3+2 i de två första ligaomångarna i en säsong som slutade med dubbla titlar med Al-Ain och skytteligaseger för den svenske anfallaren.

Nu fruktar en del Blåvittfans att IFK Göteborg är för beroende av Marcus Berg.

– Det tycker jag inte vi är, säger han med eftertryck efter ett träningspass på Kamratgården. Vi har många offensiva bra spelare som kommer vara med och bidra i poängspelet.

Hur många allsvenska omgångar orkar du både fysiskt och att prestera poängmässigt som hittills?

– Så länge jag får vara skadefri så känner jag ingen oro över att jag inte ska klara 30 omgångar. Sedan kanske jag får ta någon smart avstängning. Min spelstil innebär inte att jag lever på min snabbhet. Är jag frisk så kan jag bidra rätt bra även om jag till och från i vissa matcher säkert kan vara lite sliten, säger Berg.

Alexander Jeremejeff har inte varit i närheten tidigare med en sådan säsongsöppning som i premiären mot AIK.

– Vi har haft bra träningsveckor. Vi har fått in en bra fystränare i Jordi Gonzalez. Han gillar att pusha mig. Han får mig att våga kräma ur mer. Det ska bli intressant att se hur långt det kan bära mig den här säsongen. Jag har jobbat lite med det mentala också, säger Häckenanfallaren. 

”Marcus Berg är storfavorit att vinna skytteligan”, säger Alexander Jeremejeff.
”Marcus Berg är storfavorit att vinna skytteligan”, säger Alexander Jeremejeff.

Inte sett det bästa av Jeremejeff

Vem vinner allsvenska skytteligan?

– Det finns många bra anfallare, men Berg är storfavorit. Jag hoppas jag kan vara med däruppe också, säger Jeremejeff.

– Jag har inte nått mitt max. Det finns mycket mer att kräma ut. Jag är trött på att känna att jag inte nått dit. Jag vill ut igen i fotbollsvärlden. Det är inget att hymla med, fortsätter Jeremejeff.

Marcus Berg håller delvis med i Häckenanfallarens resonemang att han själv är favorit till skytteligatiteln.

– Spelar laget bra så ska jag med mina meriter vara med däruppe och göra mål. Är jag skadefri så vet jag att målen kommer trilla in. Det går hand i hand, lagets spel och om jag eller någon annan i Blåvitt gör många mål.

Derbylagens båda stjärnor är hyfsat överens om sina roller, målproduktion och jakten på skytteligatiteln.

Sedan tar det stopp.

”Blåvittspelarna trivs inte på plast”

I synnerhet kring vilket av derbylagen som har bästa chansen att bli bäst i stan.

– Konstgräset är ett annat underlag och på Bravida är det våra fans som hörs mest. Vi har alltid varit starka på hemma. Lagen gillar inte att komma dit, säger Alexander Jeremejeff.

– Blåvitt med deras spelare, deras karriärer och åldrar – dom undviker nog så många plastgräsmatcher som möjligt. Det ska bli jäkligt roligt att testa dom ordentligt på vår hemmaplan. 

Marcus Berg:

– Det är viktigt att vara bäst i stan. Lagen är från samma stad. Hisingen ser jag som Göteborg. Jag tycker att Blåvitt är en mycket större klubb. Vi ska vinna de här matcherna. Häcken har gjort det bra, de har satsat mycket, har hemmaplan men vi har revansch att utkräva från förra året.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.