Guidettis tränare lämnar – för landslaget?

avMakoto Asahara

Foto: AP

John Guidetti, förutsatt att han blir kvar i Alavés, får en ny tränare i höst.

Abelardo har meddelat att han lämnar klubben.

Nu ryktas han vara nästa spanske förbundskapten.

På en presskonferens under måndagen meddelade Alavéstränaren Abelardo Fernandez att han valt att lämna sitt uppdrag i La Liga-klubben Alavés.

– Jag har enbart ord av tacksamhet till Deportivo Alavés. Jag minns fortfarande den där snöiga dagen när jag kom hit. Vi var i ett svårt läge då och få hade satt tilltron till en tränare som mig i det läget, säger Abelardo.

Den där snöiga dagen var i december 2017. Alavés låg toksist i La Liga, med sex poäng upp till säker mark, och den före detta landslagsspelaren Abelardo var klubbens tredje tränare på ett halvår.

Han lyckades dock efter en fin vår rädda kvar klubben, efter att ha plockat in svenske John Guidetti från Celta Vigo som en av sina första åtgärder. Efter den säsongen har Alavés, denna säsong, överträffat förväntningarna då de varit med och slagits om europaplatserna i den spanska ligan.

Tar över ”La Roja”?

Abelardos nästa uppdrag ryktas bli minst sagt stort.

Förra veckan skrev Madridbaserade tidningen Marca att Abelardo var på det spanska fotbollsförbundets radar i jakten på en eventuell ny förbundskapten.

Den nuvarande förbundskaptenen, Luis Enrique, har inte suttit på den spanska landslagsbänken sedan mars månad på grund av privata skäl. Han förväntas heller inte vara aktuell för att göra comeback till EM-kvalet mot Sverige i juni.

Beslutet huruvida det blir en återkomst till landslaget i höst för Luis Enrique ska ligga helt i händerna på den förre Barcabossen.

Om Luis Enrique lämnar ett negativt besked ska förbundsordföranden Luis Rubiales enligt Marca pekat ut Guidettis, numer förre, tränare som förstavalet.

ARTIKELN HANDLAR OM