Legendariska hjälten bakom okända namnet

Happy Sunrise Lovesan hyllas på damlandslagets tröja

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Vem är Happy Lovesan?

Det var nog mer än en landslagssupporter som frågade sig det när kvinnorna som ska hyllas på damlandslagets tröja nummer åtta presenterades på fredagen.

Men bakom namnet döljer sig en av svensk fotbolls största hjältar.

Inför fotbolls-VM i sommar fick det svenska damlandslaget chansen att hylla kvinnor som ”likt landslagsspelarna, skapat och skapar historia för att bana väg för framtiden”. 48 namn röstades fram men en tröja lämnades tillfälligt tom.

De svenska fotbollsfansen uppmanades sedan att välja de sista namnen till tröja nummer åtta. Nu är valen klara.

Klassiskt tal på Fotbollsgalan

Det blir bilder på Carolina Klüft, Eva Röse, Karin Nilsdotter, Maria Rooth, H.K.H Kronprinsessan Victoria, Lotta Schelin och Happy Lovesan som på lördag pryder åttan på tröjan när landslaget träningsspelar mot Tyskland på Friends Arena.

”Happy who?”, undrade nog många när nyheten presenterades. Men bakom namnet Happy Lovesan döljer sig en av svensk fotbolls största hjältar tillika en i dag närmast legendarisk rättighetskämpe.

Det är kul att äntligen få vara i tv”, sa Tina Nordlund inför miljonpubliken i direktsändningen från Fotbollsgalan när hon 2000 tilldelades Diamantbollen. Ett uttalande som fick stor uppmärksamhet och inspirerat efterföljare som Nilla Fischer och Kosovare Asllani att hålla liknande tal och därigenom fortsätta stå upp för kvinnors rättigheter inom fotbollen.

1 av 6 | Foto: LENNART MÅNSSON / © Bildbyrån
Tina Nordlund

Drabbades av ätstörningar

På hemsidan för ”Lovesan Academy” berättar Tina Nordlund, som i dag går under namnet Happy Sunrise Lovesan, hur hon efter karriären drabbades av ätstörningar och brände ut sig. I sitt sökande efter en väg till en hälsosammare livsstil fann fotbollshjälten yogan och meditationen.

I dag driver hon en yogaakademi där hon försöker hjälpa andra att ”leva mer i ljuset och lyckan och välja kärlek istället för skräck”.

Sportbladet söker Happy Sunrise Lovesan för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN