”Gått från att vara farligast till att inte hota särskilt mycket”

Vad är det egentligen som inte fungerar i Hammarby anno 2020?

Spelarna själva menar att det i varje fall inte är viljan som är en bristvara inför ett minst sagt viktigt derby mot Djurgården.

– Vi spelar, spelar och spelar men det kommer liksom ingenting, säger lagkapten Jeppe Andersen.

Att poäng saknas, åtminstone sett till Hammarbys ambitioner inför säsongen, är det nog ingen som kan ifrågasätta efter 13 spelade allsvenska omgångar.

Men vad det är det då som saknats för att ta de där uteblivna poängen och segrarna?

– Uff... Ja, det är mycket snack om att vi inte har energi och vilja och hela den biten. Men den biten håller jag inte med om alls för jag vet att alla grabbar ger allt. Jag tycker det är med boll vi inte är farliga. Det är med bollen vårt problem ligger. Det måste vi bli bättre på, säger Alexander Kacaniklic när han får frågan efter den senaste Hammarbypoängbesvikelsen, 1–1 hemma mot Falkenberg.

– Det brister i sista tredjedelen. Vi spelar runt, har lite possession men vi är inte farliga. Vi har gått från att vara det farligaste laget till att inte hota särskilt mycket. Det är något som vi måste kolla på, säger Kacaniklic och fortsätter med att ge sin syn på vad som saknas:

– Vi måste steppa upp kvaliteten. Lite mer fantasi. Lite mer instick. Det är för mycket touch och sidled. Vi var fantastiska förra året och borde vara det detta året också. Det är inte som att vi är ett helt nytt lag utan det fattas något.

Jeppe Andersen deppar.
Jeppe Andersen deppar.

”Det fattas kreativitet”

Lagkapten Jeppe Andersen är också övertygad om att det i alla fall inte är viljan och energin som är bristvaran.

– Det klart att hela laget bryr sig. Det gör ju ont att vi inte vinner fler matcher än vi gör just nu efter de två fina säsonger vi haft. Det var inte vad vi hade tänkt, att ligga där vi gör, säger Andersen och fortsätter:

– Det klart att ibland kan det kanske se ut som att man inte bryr sig för att det fattas lite idéer. Det är inte det flyt vi är vana vid från de senaste säsongerna. Det fattas lite kreativitet.

Hur jobbar man fram kreativitet? Känns inte som en helt lätt sak att göra...

– Det är ändå positivt att vi vet att vi har det. Att vi visat det förut. Det gäller bara att hitta fram till det igen. Har så pass mycket bra fotbollsspelare som har den kreativiteten. Jag vet inte… Det måste komma någon gång.

”En ny match”

Frågan är om det gör det i helgen Djurgården. Ett Djurgården som imponerat på sistone och kommer in till söndagens derbydrabbning med tre raka segrar i ryggsäcken.

– Djurgården är en ny match och det kommer bli en annorlunda match. De kommer stå lite högre upp på planen och ha bollen lite mer. Vi kommer inte ha bollen lika mycket och då kanske det finns lite mer plats och ytor.

Hur har stämningen i laget påverkats av de svaga resultaten?

– Vet inte om det påverkat så mycket. Det känns som vi har hyfsat god stämning ändå. Ingen som grävt ner sig. Så det är bara att jobba igång igen på söndag mot Djurgården. En ny match och ett derby, säger Andersen och lägger till:

– Om man inte hittar motivation i sådana matcher så är det inte fotboll man ska spela.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.