Helsingborg–Djurgården spelas som planerat

Av: Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborgs hemställan om att flytta dagens match får avslag.

Mötet med Djurgården spelas som planerat.

– Det här är ett livsfarligt beslut. Det är ett beslut som strider mot allt förnuft, säger klubbens ordförande Krister Azelius till Sportbladet.

Efter att Helsingborg drabbats av fyra bekräftade fall av covid-19 i seniortruppen skickade man in en hemställan om att flytta dagens allsvenska match mot Djurgården.

En hemställan som man nu fått avslag på, och matchen spelas som planerat med avspark 14.30.

– Det är ett orimligt beslut. Hanteringen är inte okej. Man får nästan känslan att de inte tar oss på allvar. Den risken som svensk fotboll tar är fullständigt oacceptabel, säger HIF:s ordförande Krister Azelius.

”Faller ner i ett djupt hål”

En märkbart upprörd Azelius fortsätter, och hänvisar till Smittskydd Skånes skarpa rekommendationer om att pausa klubbens fotbollsverksamhet tills vidare.

– Smittskydd Skåne säger att den här matchen inte ska genomföras. Hade de haft makten att förhindra det hade de gjort det.

Riktlinjerna som SvFF tagit fram är tydliga, och det ska gå långt innan en match ska flyttas helt och hållet, vad säger du om det?

– Jag är den första att hålla med om att man har bestämt sig för att genomföra allsvenskan. Men hela den diskussionen faller ner i ett djupt hål samma sekund som den medicinska sidan – alltså Smittskydd Skåne – säger att vi inte ska spela.

Välja mellan pest eller kolera

– Säger de det så är det bara att följa det. Punkt.

Sportbladet har varit i kontakt med Smittskydd Skåne som säger att de inte har några möjligheter att förbjuda en match från att genomföras. De kan bara ge starka rekommendationer. Något straff kan inte heller delas ut om man ”bryter” rekommendationen.

Skulle Helsingborg välja att inte spela matchen tilldöms Djurgården som segrare på walk-over och HIF riskerar att i värsta fall tvångsnedflyttas.

– Antingen riskerar vi att degraderas till division ett eller också spelar vi i strid mot det som smittskyddet rekommenderar. I bästa av världar blir det inga konsekvenser av det här. I värsta fall blir det så, säger Azelius och avslutar:

– Frågetecknen kring det här som ska lösas på bara några timmar är enorma.

”Inställda på match hela tiden”

Djurgården har däremot förberett sig för match hela tiden.

– Vi har hela tiden varit inställda på att det ska bli match, säger sportchefen Bosse Andersson till Sportbladet.

Finns det någon oro i spelartruppen med tanke på läget i Helsingborg?

– Nej, vi har haft en dialog med Helsingborg om den biten, så vi känner oss väldigt trygga med de åtgärderna som gjorts.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.