Svenskproffsets övergång kapades av rivalen på flygplatsen

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Admir Bajrovic i Gefles tröja 2018.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Admir Bajrovic i Gefles tröja 2018.

FOTBOLL

Svenskproffset Admir Bajrovic, 25, hade satt sig på flyget för att skriva på för ett lag i rumänska högstaligan.

Vid mellanlandningen i Amsterdam fick han ett betydligt bättre kontraktsförslag från en konkurrent.

– Två klubbar väntade på mig när jag landade i Bukarest och jag flydde iväg med den nya som var bäst för min framtid, säger han. 

Hårt jobbande anfallaren Admir Bajrovic, med rötterna i Trollhättan, har haft en lite snårig karriär.

Genombrottet i IFK Trollhättan ledde till holländska NEC och landskamper för svenska U17- och U18-landslaget innan en korsbandsskada bromsade utvecklingen tvärt.

Via Ljungskile, Öster och Gefle har anfallaren under den senaste 1,5 säsongen svarat för 13 mål och fyra assist i 44 matcher varav knappt hälften från start i Panaitolikos i botten av grekiska ligan.

Flera konkreta bud

– Jag är väldigt nöjd med min utveckling. Det har gått bra och jag hade flera konkreta erbjudanden från lag i Grekland, Rumänien och Bulgarien när vi inte kom överens om ett nytt avtal med Panaitolikos, säger Bajrovic till Sportbladet.

I början av veckan bestämde han sig för ett av de rumänska lagen, som bokade resa för svensken för läkarundersökning och kontraktsskrivande på plats i Rumänien.

– När jag mellanlandade i Amsterdam fick jag ett samtal från en av sportcheferna i en annan rumänsk klubb, Sepsi, som sa att de verkligen ville ha mig. Han skickade ett kontraktsförslag som jag fick i telefonen innan vi skulle lyfta och skrev att de skulle skicka en chaufför för att hämta mig på flygplatsen i Bukarest.

– Jag visste inte vad jag skulle göra när jag landade. Det stod två klubbar och väntade på mig...

– Jag ringde och diskuterade med min agent och vi kom fram till att jag måste göra det som är bäst för mig, min familj, sportsligt och ekonomiskt – och det var att byta till den nya klubben, Sepsi.

Sepsi, från strax utanför Brasov i rumänska Transylvanien, är en av ligans uppstickare bildad så sent som 2011 och som har klättrat snabbt genom seriesystemet.

Ungersk klubb

Området domineras av Rumäniens stora ungersktalande minoritet och sponsras delvis av den ungerska staten. Under sommaren nådde Sepsi rumänska cupfinalen, som man förlorade, och slutade nia i ligan. Klubben bygger en ny arena, anses väldigt välorganiserad och satsar friskt med många nyförvärv.

– Jag letade upp chauffören med skylten med mitt och klubbens namn på och sa till honom att vi skulle sticka iväg fort som f-n innan den andra klubben skulle upptäcka mig, berättar Bajrovic.

Hur kändes det?

– För jävligt, rent ut sagt. Jag ville verkligen inte att det skulle bli på det här sättet. Det är inte den personen jag är. På 30 minuter på flygplatsen svängde min karriär från ett håll till ett annat. 

– Den andra klubben hade betalt mina flygbiljetter och vi var överens, men jag hade inte skrivit på. När de fick reda på vad som hade hänt ringde deras sportchef mig 25 gånger.

– De var inte glada.

Sverige inte aktuellt

Bajrovic läkarundersöktes av Sepsi och skrev på kontraktet på 1+1 år häromdagen.

– Jag har pratat med den andra rumänska klubben, bett om ursäkt och betalt dem för flygbiljetterna. Jag tror att de har accepterat och förstått mitt val. Sepsi snodde mig mitt framför ögonen på dem och jag hakade på… Jag skämdes, men jag är nog inte den siste fotbollsspelaren som hamnar i den situationen.

Har det varit aktuellt för dig att återvända till Sverige?

– Nej, jag känner att jag har fått upp farten nu och tar nya steg som spelare och människa utomlands. Det är en tuff tillvaro som utvecklar dig som person. Jag tjänar inga jättesummor, men lönen blir trots allt bättre än i de allra flesta allsvenska klubbarna.

Vad har du för ambitioner?

– Att fortsätta jobba mig uppåt. Att göra ännu fler mål än i Grekland, att nå ett topp 3-lag i någon av de här ligorna. De lagen spelar återkommande i gruppspel i Champions League och Europa League.

Vill tillbaka i Blågult

– Jag har smakat på landslagsspel i U-landslagen innan jag skadade mig. Jag drömmer fortfarande om att nå svenska A-landslaget, säger Admir Bajrovic.

Den nya rumänska ligasäsongen inleds under fredagskvällen och fortsätter under helgen. En matchotränad Admir Bajrovic kommer dock inte vara med i premiären för Sepsi hemma mot Craiova. Regerande mästare är Cluj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.