Damallsvenska svepet: Kontraktsdrama och mästarpassningen

Rosengårdsstjärnans passning efter förlusten mot toppkonkurrenten, och en brådskande kontraktssituation i Kopparbergs Göteborg.

Här är veckans damallsvenska svep.

Nobben

Fjolårets tabellfyra, Eskilstuna United, har en tung offensiv uppsättning. Förutom Loreta Kullashi, Fanny Andersson och Felicia Rogic finns också Kaisa Collin som konkurrerar om en startplats.

På grund av den hårda konkurrensen fick den finska landslagsspelaren begränsat med speltid under fjolårets säsong. För att få en mer bärande roll fanns det möjlighet att gå till Linköping, som var angelägna om att få låna eller köpa Collin. Men finskan nobbade en flytt och i gårdagens genrep mot Uppsala blev hon inbytt och dessutom målskytt.

– Jag är extra glad över att hon valde konkurrens före speltid, säger Eskilstunatränaren Magnus Karlsson.

Innermittfältskris på västkusten?

Ett drama pågår i kulisserna.

Vilde Böe Risa i Kopparbergs Göteborg har ett kontrakt som går ut sista juni. Om de inte förlänger är hon alltså borta inom någon vecka.

24-åriga Böe Risa är innermittfältare. Samma position som landslagsstjärnan Elin Rubensson, som sedan tidigare missar denna säsong på grund av graviditet.

– Det går framåt men vi är inte riktigt i mål ännu. Förhoppningsvis inom ett par dagar, säger sportchefen Lasse Svensson.

Citatet

Med nio dagar till den damallsvenska premiären kom Kopparbergs Göteborg med ett rejält styrkebesked. I träningsmatchen mot toppkonkurrenten FC Rosengård var de det klart bättre laget och vann med 2–0.

Efter matchen skickade Rosengårds stjärna, Anna Anvegård, en passning till Göteborgslaget och vad som komma skall.

– Det kan de ha, så tror de att de har någon chans sen i serien, säger Anna Anvegård efter 0–2-förlusten.

Brianne Folds

Ja, situationen är så pass uppmärksammad så amerikanskan får en egen rubrik i detta svep.

I förra veckan kunde Sportbladet avslöja Kopparbergs Göteborgs värvningskupp av den amerikanska U23-spelaren. Linköping, som betalade Folds flygbiljett från USA, har rasat mot att amerikanskan Brianne Folds åkte iväg och provtränade med Göteborg.

Folds hoppade in under de sista fem minuterna i träningsmatchen mot Rosengård, och hon kommer nu att fortsätta träna med klubben och spela i träningsmatchen mot Vittsjö på måndag.

För er som inte vet vad man kan förvänta sig av den offensiva spelaren har agenten Ashley Brown satt en hyfsad spelare som måttstock:

– Det närmaste jag kan beskriva henne med är Leo Messi, säger han.

Vadslagningen

I Sportbladets damallsvenska bibel har Kristoffer Bergström nykomlingen Umeå IK på en elfte plats i sitt tips, vilket skulle innebära nedflyttning för den gamla storklubben.

När lagets tränare, Robert Bergström, uppmärksammade Sportbladets bottentips dröjde det inte allt för länge förrän en vadslagning hade ägt rum mellan de båda parterna.

Vad som står på spel? Ett tvåmannatält, som är en blinkning till det tält som i vintras restes över Umeås hemmaplan, men som efter pandemins utbrott inte kunde rivas eftersom den ansvarige satt fast i Polen. Det som förhindrade laget från att spela under bar vårhimmel och som i slutändan kostade kommunen miljonbelopp att få ner.

Robert Bergström: ”Mina ungar fick just ett tvåmannatält på baksidan. Det vore bra om de fick varsitt att sova i”, vilket alltså blir verklighet om Umeålaget håller sig kvar i damallsvenskan.

Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.