Utspelet om Malmö FF: ”Inte under min livstid”

Allt fler internationella storklubbar satsar på damlag.

I Sverige blossar debatten kring en återförening mellan Malmö FF och Rosengård regelbundet upp och sportchefen Therese Sjögran ser gärna att det sker.

Klubbchefen tror att det dröjer.

– Det kommer inte att hända under min livstid, säger Erling Nilsson.

Vi ser utvecklingen på flera håll i Europa. Stora traditionsbundna klubbar satsar på damlag.

Franska Lyon tog tidigt klivet, men under de senare åren har trenden exploderat i Spanien, Italien, England och Tyskland.

I Sverige i damallsvenskan ser det inte ut på samma sätt. Men i tider där internationella publikrekord slås, när de klassiska storklubbarna lockar med höga löner blossar debatten regelbundet upp.

Therese  Sjögran, före detta landslagsspelare och nu sportchef i Rosengård, ventilerade frågan tidigare i veckan. Hon gjorde det i en intervju med TT inför den damallsvenska premiären – Rosengård möter Eskilstuna under söndagen.

– Malmö FF är ju laget här i staden och jag tror att vi måste komma dit. För tittar man på lagen ute i Europa så går man ju och tittar för att det är "mitt" lag. När Atlético Madrid möter Barcelona (60 000 åskådare) är det för att det är Atlético som spelar – det handlar inte om att det är damer eller herrar, sa Sjögran.

Enligt TT ser hon gärna en återförening mellan MFF och nuvarande Rosengård som gick skilda vägar åt 2007. Hennes företrädare på posten Erling Nilsson, som numera är klubbchef och som fungerat som en mentor till Therese Sjögran är inte lika säker på att det är rätt väg för Rosengård att gå.

– Frågan är: vill vi? Skulle vi tjäna något på det? Den frågan ställer vi oss.  Det finns självklart de som tycker det. Men min uppfattning är att MFF inte är redo för att diskutera en sådan sammanslagning, säger han till Sportbladet.

Rosengård.
Rosengård.

Vad grundar du den uppfattning på?

– Jag tror att det finns ett för stort tryck bland supportrarna. Jag tror inte att tiden är inne.

Du tror inte att den tiden är här i Sverige, på samma sätt som i internationella storklubbar?

– Inte i MFF. Det är inget som är fel, men det finns en kultur, för många starka supportrar som aldrig skulle acceptera en sammanslagning. Sen händer det mycket. Kommer det en ny styrelse kanske det förändras.

Har ni någon dialog mellan klubbarna i frågan?

– Vi har ingen anledning. Vi är en klubb som tillhör de bättre, som har en bra organisation.

Enligt Erling Nilsson var dock frågan kring en eventuell sammanslagning nyligen uppe i Rosengårds styrelse.

– Vi hade diskussionen för någon vecka sedan. Jag hade fått en fråga från en journalist. Men nej.  Alla tar för givet att vi ligger på knä, säger han och påpekar:

– Ska man ta damfotbollen på riktigt ska man starta flickfotboll och inte göra det för att det är politiskt korrekt.

Erling Nilsson.
Erling Nilsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.