Polisenhet får kritik: ”Ska hålla käften”

Nya uppgifter efter Stockholmsderbyt: ”Man är onödigt våldsam”

Flera poliser från den polisenhet som sätts in i skarpa situationer försöker provocera fram våldsamma situationer, hävdar en källa till Dagens Nyheter.

Nu får polisenheten skarp kritik inifrån myndigheten.

– Det är några som har en pennalistisk ådra och som tycker att alla supportrar ska hålla käften, säger en polis som har nu lämnat den specifika polisenheten till DN.

Filmer som spreds på sociala medier efter Stockholmsderbyt mellan Djurgården–AIK visar hur poliser omhändertar supportrar och slår mot en person bakifrån med en batong. Dessutom hörs en polis skrika ”ska jag bryta fingret på dig?”, när han försökte ta dennes mobiltelefon.

I förra veckan valde chefsåklagaren Elisabeth Brandt att inte starta en förundersökning med förklaringen att det inte går att se ifall slaget träffade.

Nu kommer det fram nya uppgifter om polisenheten som jobbade under derbyt.

”Får härja fritt”

En polis från Regionala ordningsgruppen i Stockholm, även kallad ROG, säger i en intervju med Dagens Nyheter att flera personer har valt att lämna gruppen på grund av att det finns andra personer som är våldsamma, provokativa och nedvärderande mot andra människor.

– De får härja nästintill fritt som de känner och vill, säger en anonym polis, som lämnade ROG, om sina före detta kollegor.

Han fortsätter:

 – Ibland händer det saker som är onödiga och som rent av är provocerade fram av enstaka individer. Och det är synd, för gruppen är väldigt, väldigt duktig och där finns många duktiga poliser som har världens psyke. Men så finns det några som har en pennalistisk ådra och som tycker att alla supportrar ska hålla käften. Man är otrevlig mot supportrar och man är onödigt våldsam. Vilket kan bringa fram situationer som resten av gruppen måste ställa sig bakom och hantera.

”Kan uppstå missförstånd”

Göran Bolinder, tillförordnad chef för ROG i två månader i vintras och en vecka i sommaren säger till DN att man ser över rekryteringsprocessen för att få personer med rätt egenskaper till gruppen. Han hävdar också att gruppen får mer kritik än andra enheter.

– I många stycken så finns det väldigt många duktiga poliser där som gör ett väldigt bra jobb. Sedan finns det alltid situationer som kan vara lösryckta eller bli ryckta ur sitt sammanhang, som kan ha gått tokigt. Så är alla människor. Du gör fel ibland. Så är det, säger Bolinder och fortsätter:

– Det kan uppstå missförstånd eller olika diskussioner om hur man ska hantera olika situationer där en kanske föredrar en utväg, andra kanske en annan utväg, och det är svårt att säga vad som är rätt eller fel. Sedan kan man inte sticka under stol med – och det är därför vi tittar över rekryteringsprocessen nu – vilka poliser ska vi ha? På Rogen. Alla kanske inte passar där.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.